2021-10-17
今日本来准备全日出街食,但话5点会8号风球,去FIVE GUYS食完lunch, 再系K11MUSEA行左一阵,准备返屋企栢X极品海南鸡至买外卖。但系K11MUSEA去地铁,经过成日想试的Chatterbox,见到居然有海南鸡半只外卖,网上话Chatterbox 话始于1971年,开业于新加坡文华大酒店,上次去新加坡都无试。外卖价钱$148半只($268 一只),再睇下堂食个海南鸡套餐都要$133喔,好似几抵就买半只试下。等左大概10分钟就有,同侍应讲差不多,OK啦!有个几实正的靓纸袋袋住,然后再用一个有透明窗的硬纸盒载住,返到屋企都无穿无烂。哩次主要用一家本地海南鸡店栢X比较外卖部分,主要因为档次吾同。总括比较系栢X胜出,但其实Chatterbox已经比较新加坡当地的出名海南鸡店,Chatterbox已经比天X同埋新X已经系超班。至于通栢X比较如下知名度-当然系chatterbox 世界知名度比较高包装- Chatterbox 放差不多两层,下面果层主要系几胸,吾知道系眯哩个原因,搞到鸡胸更实又“鞋”!栢X系一个扁平盒放一层,感觉系有系堂食放系碟,所以栢X胜。鸡卖相- Chatter
至于通栢X比较如下
知名度
-当然系chatterbox 世界知名度比较高
包装
鸡卖相
- Chatterbox鸡表面感觉干,栢X好似传统香港鸡有涂一层油,光滑好多,栢档胜。
鸡味
- 绝对系栢X鸡味比较浓
鸡腿部分
- Chatterbox鸡皮吾够爽,同肉吾够滑
鸡胸部分
- 哩部分更能分清楚高下,Chatterbox鸡胸真系几“鞋“,相反栢X真系仲保持得好滑,吾知道系包装定系做法有几大影响。
酱料
-Chatterbox 有4种而栢X 只有三种酱料,无论辣酱,甜鼓油,新加坡黑鼓油定系姜蓉,绝对系Chatterbox胜。
价钱
- Chatterbox价钱比较贵,性价比低一点。