2018-10-18
是日重阳节,当然要趁假期约朋友食饭,朋友想食泰国菜,于是就黎到呢度。餐厅位于登龙街,由地铁站行过去只系需要几分钟,相当方便。除咗散叫外,餐厅仲做紧套餐可以任食串烧任饮啤酒,但由于我地想食多d唔同菜式,所以都系决定散叫。泰式酸辣凤爪 :酸辣凤爪一向系我最爱,贪佢酸酸辣辣开胃之外,唔驶吐骨亦食得方便。呢度嘅酸辣凤爪够入味,入口爽口,酸辣汁唔会太辣,两个人一啖一件话咁快就清晒。明炉鲜虾冬荫公汤 :食泰国菜又点可以唔饮冬荫公?由于我地都钟意饮,见两碗一人份同一煲差唔多价钱,就索性叫一煲可以饮得尽兴d。冬荫公上台时用明炉座住,唔驶惊饮饮下会冻晒。冬荫公材料十足,有大虾、菇、车厘茄等等,另外亦有大量香料,入口酸酸辣辣,饮一碗真系唔够喉。泰式湿炒海鲜河粉 :份量都算大碟,配料有虾、鱿鱼、青口等等,河粉炒得唔会太碎,夹起黎相当方便,芡汁味道够浓,但又唔会太咸,唔错。泰式明炉乌头鱼 :去亲泰国菜餐厅,总会见到有人食呢款鱼,每次都好想试,今日朋友话有兴趣,当然二话不说就叫啦。由于系即叫即煮,所以等候需时,上台时用明炉座住慢慢煮,等乌头鱼可以慢慢吸收汤汁。乌头鱼肉质嫩滑,吸收咗微酸嘅汤汁后非常惹味,配埋伴碟
餐厅位于登龙街,由地铁站行过去只系需要几分钟,相当方便。
泰式酸辣凤爪 :
明炉鲜虾冬荫公汤 :
泰式湿炒海鲜河粉 :
份量都算大碟,配料有虾、鱿鱼、青口等等,河粉炒得唔会太碎,夹起黎相当方便,芡汁味道够浓,但又唔会太咸,唔错。 泰式明炉乌头鱼 :
由于系即叫即煮,所以等候需时,上台时用明炉座住慢慢煮,等乌头鱼可以慢慢吸收汤汁。乌头鱼肉质嫩滑,吸收咗微酸嘅汤汁后非常惹味,配埋伴碟嘅肉碎及椰菜,味道相当夹。而当鱼煮得差唔多嘅时候,明炉嘅火就会熄,咁就唔驶怕鱼会越煮越老啦。
埋单每人二百零蚊,食到好饱,都算唔错。