2018-06-27
将军澳开左好多新食肆,再唔系美食沙漠啦,依家有埋呢间高质火锅店,各位街坊有福啦!餐厅位于帝景湾商场1楼,将军澳站行过去约5-10分钟,尚算方便。我地劲早6点几去到,所以得几枱食客,我地可以坐到卡位。火锅店装潢简洁明亮,座位宽敞,仲有舒适卡位,无左传统火锅店既焗促感,值得一赞。另外抵赞位系餐厅嘅服务,由招呼客人坐低至介绍餐牌都非常细心贴心。餐厅主打即叫即制嘅火锅汤底,order左之后由店员即场于安置在枱上的铁锅炒熟材料再炮制汤底,满足食客嗅觉、视觉、听觉同味觉嘅享受。店家推介招牌家乡鸭煲、黄金鸡汤同辣鸡汤。而我地拣左黄金鸡汤。店家话佢地每日会亲自挑选食材,尢其海鲜,确保食材新鲜健康,而每日‘特别推介’都可能有所不同。客人如有要求特别食材,可以预早1日通知店家,店员尽力为客人揾到最好嘅!另外,除左金锅同串烧嘅食法之外,店家可以按客人要求将食材以小菜形式加工,收费详情就要问返店家啦。饮品方面,我地叫左薏米柚子冰$28同洛神花茶$28,饮品以灯泡型的容器盛载,别具心思,柚子冰酸酸地带微微涩味,好淸新,加上薏米增加口感,而且感觉好养生健康,另外洛神花茶酸酸甜甜好开胃,唔太甜,唔错👍🏻黄金鸡汤$1
黄金鸡汤$188(半只)
落完order约10分钟,店员将黄金鸡汤材料凖备完善后,随即喺我地面前烹煮。店员有条理咁将姜同鸡件落镬炒,炒到咁上下加入淮山、虫草花同花胶再炒,最后加入上汤下盖煮至熟透入味。煮左约10-15分钟(我地冇计时🙈),店员帮我地揭开镬盖,镬内鸡汤随即香气四溢!店员建议我地先一啖饮汤再食汤料。汤如其名,真系金黄色架!个汤头真系劲甜劲浓郁,加左姜片可以辟除腥味同带出鲜味,鸡件嫩滑唔会老,有鸡肉鲜美,花胶大大块,唔算入味但够厚度同有咬口,淮山爽脆清新,整体非常出色!汤料食得七七八八就可以加汤打边炉啦!
手切本地雪花肥牛$298真系一定一定一定要试!肥牛雪花分布非常靓仔,新鲜有牛味,绝对高质!
韮菜饺$68,8粒大大粒好饱满,菜肉份量刚好,抵食!另外试左鲜腐竹$38,又系大大碟,似百叶豆腐咁,又滑又有豆香,吸收晒汤汁精华!
除左火锅,我地仲同时试左DIY串烧。店员将烧炉预热再送上食材俾我地自己烧,如果我地搞唔掂都可要求店员帮手。其实店家已预先处理好食材仲穿好晒,我地只需要放上去然后确保佢地冇㶶就可以!烧茄子大成功!充满蒜香仲好juicy! 海鲜咁新鲜点烧都好食!蛏子都系第一次咁烧黎食,烧到裙边脆脆地,中间爽口鲜味,正!
餐厅设有VIP房(坐到12-14人),毎位$688 (最少10位)就可以俾哂成间VIP房你用,岩晒包场睇波!(18:00-23:00)VIP房海鲜盛宴配一打啤酒!有火锅及烧烤架!
睇返餐厅leaflet原来朝早10:30-下午15:00有茶饮有点心食,点心由餐厅自家制!茶都有得饮,真系够晒多元化!🤤