2018-07-09 107 浏览
由于我本人超级钟意食海鲜,每次见到海鲜都好兴奋,今日同朋友经过太子,由于突然间好想食海鲜,发现有间以虾为主调既餐厅,虽然我知道虾嘅制作方法亦都好多,但系要整到一款令人印象深刻既系一件好困难既事,呢间餐厅用一种好独特的烹调技巧,整到唔同虾既口味,有咸蛋黄虾、避风塘虾、仲有柠檬辣虾等等,系坊间我仲未食见过咁多款既虾料理,令到我地既选择困难症又发作呀!最终都拣咗柠檬辣虾,可能因为第一次食,上菜嘅时候,视觉同嗅觉都受到严重嘅冲击呀,大头虾整齐排列在锅子中间,成了一个很美的圆形的同时,亦都散出阵阵香喷喷嘅柠檬味,当堂流晒口水!雪山火焰焗鲜鱼绝对系另一重头戏,侍应会首先在你面前用火焰将鱼「烧」出火,等火焰消失之后,仲好贴心咁将鱼皮去掉,识落发现鱼肉好滑,有惊喜!如果你钟意食辣,除咗柠檬辣虾之外,仲有麻辣臭豆腐配菜方面,麻辣云耳亦都唔输蚀,咬落去10分爽脆,赞!

如果你钟意食辣,除咗柠檬辣虾之外,仲有麻辣臭豆腐

配菜方面,麻辣云耳亦都唔输蚀,咬落去10分爽脆,赞!