2022-05-17 67 浏览
终于屋企楼下,竟然开左间【新南苑】,以后打边炉唔洗走咁远,平时食亲都系专程出旺角食,因疫情关系,开业一拖再拖,早前终于开喇!点知呢间有啲唔同,比较多元化㖞,有鸡煲边炉,点心,中式,西餐……呢几次分别唔同时间去食野,第一次系晚上,突然心血来潮,试佢个西式晚餐【虎虾拼牛扒】,虎虾唔算大只,但牛扒比我想象中好食,肉嫩唔鞋口,不过可能当晚我坐正风口位下面,食物冻得好快,啲汁杰晒,个罗宋汤好饮,既足料又够味,不过杯奶茶就有啲失准,淡而无味。第2次就早几日,同呀仔落去食点心,屈呀仔请饮茶,叫左几款点心,老实讲,点心款式唔算多,得大路野,当日我觉得最出色系个鲜虾春卷,同埋红枣糕,反而最期待个小笼包就一般,同埋,未开堂食前我都买过几次外卖点心,明显比现时好食,唔知系咪转左师傅👀今日早起,特登落去食早餐,点左个早餐,煎鸡扒/牛乳炒蛋/罗宋汤底公仔面,个炒蛋非常正,就系份量太少,2啖就食晒🤣鸡扒肉嫩,但鸡皮唔够脆口,可以再㶶啲就完美,罗宋汤公仔都好稳阵,唯独杯热杏霜,冲得太杰身,饮左两三啖我已放弃饮🥴试左几样,我仲未试到我最爱既大辣鸡煲边炉同中式小菜,不过我早几晚睇隔离枱食既𩠌菜卖相都唔差,下次再试过😋

虎虾拼牛扒

鲜虾春卷