2018-10-21
随住西港岛线开通,近几年西营盘站周围开咗唔少餐厅,cafe同bar。今日去到附近,见到Pop Street门面几吸引,骤眼睇餐牌都几多选择,所以去咗叹个lunch。Lunch有8个set,我叫咗纽西兰鳕鱼柳汉堡配薯条($58),会送特色小食同饮品。客人比较多,所以等咗一阵先有得食,但等待系值得嘅,因为个set每部分都系落足心机泡制嘅。个汉堡好足料,冇谂过件炸鳕鱼柳会咁厚,外层仲系脆卜卜,里面嘅鱼肉晶莹剔透,好多汁。他他酱同蔬菜好清爽。薯条啱啱炸起,仲系热辣辣嘅,非常香。特色小食仲以为会系沙律果d,点知系港式肠粉,真系估佢唔到,不过用嘅调味料有少少咸。而饮品可以拣茶啡汽水,或者是日凉茶。凉茶唔通系黑色苦苦地果种?同间餐厅一d都唔match㖞。问过侍应,原来系佢地餐厅因应每日天气,朝早就开始煲嘅凉茶。今日煲嘅类似系甘菊茶,饮落甘甜,食完炸野最啱润喉,而家天气咁干燥,饮完仲可以护肤养颜。佢地仲响应环保,提供金属饮管。其他lunch set都值得去试:日式芝麻汁手撕鸡荞麦面,越式香茅猪肉丝法包,意式金菇忌廉汁扁面,巴西辣肉肠黑豆饭,摩洛哥烧春鸡,四川麻辣海鲜扁面,港式叉烧饭。