2022-01-04
【深水埗台式糖水🍧必食嫩鲜芋奶冻】今次推荐一间好食既台式芋圆小店,位于深水埗既甜圆坊,热门推介有嫩仙芋奶冻、各式芋香挫冰,佢亦有多款甜品小食如各式西米露、盐酥鸡、酥炸排骨、唔同配料既蛋饼等等芋圆系好食架!@hkdine360 介绍左好多间好食既餐厅,每个食评都好比心机写架,大家可以follow page同like post!______________________________【食评篇👇👇👇】🤓🤓评分benchmark参考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 属高分之作✏7分 - 正正常常,同平时食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢会好食d✏5分 - 伏野,零分重作叫左两款最hit既:嫩仙芋奶冻同招牌迷你挫冰!有足足8种配料!芋圆、地瓜圆、汤圆、薏仁、红豆、绿豆仁、珍珠、西米。芋圆同地瓜圆口感烟un,真系有芋头同地瓜味(出面唔少糖水店系无味/好难食得出味架😢)加埋薏仁、红豆、绿豆仁,感觉健康好多嫩仙芋奶冻 (💝9/10)- 8种配料做topping- 下面仲有凉粉同糖水- 中意佢下面好多好多凉粉好丰富,下面个底有糖水,甜度较挫冰高,睇埋片你就知
芋圆系好食架!
【食评篇👇👇👇】
🤓🤓评分benchmark参考🤓🤓
✏10分 - rare heaven😇
✏8, 9分 - 属高分之作
✏7分 - 正正常常,同平时食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢会好食d
✏5分 - 伏野,零分重作
加埋薏仁、红豆、绿豆仁,感觉健康好多
嫩仙芋奶冻 (💝9/10)
- 8种配料做topping
- 下面仲有凉粉同糖水
- 中意佢下面好多好多凉粉好丰富,下面个底有糖水,甜度较挫冰高,睇埋片你就知有几贵足料!如果个video帮到你,比个like支持下啊💝
招牌迷你挫冰 (💝7.5/10)
- 8种配料做topping
- 有一座挫冰山+炼奶
- 一上枱见到一座挫冰山,上面铺满面米,有炼奶慢慢透出黎,甜度较嫩仙芋奶冻低,小编吞左一啖炼奶,口腔既挫冰就会变得无晒味,但换来好凉+冻既快爽,小编中意甜水consistent地甜多d,各位自己取舍la😝
双拼蛋饼 (💝8/10)
- 蛋饼有原味、起司、肉松、双拼(起司+肉松),4款
- 有薄饼包住蛋,一上枱既食系脆既有口感
- 肉松好多wo, 啖啖肉松咸香,起司系芝士片果只味,比非加工芝士味会淡一d
咸酥鸡 (💝8/10)
- 脆卜卜既,食几旧都唔觉好咸
【环境篇👇👇👇】
- 小店餐厅/茶记组枱setting
Overall
- 呢度食物唔会好单一化,有糖水有炸野,有蛋白质(😆我明,我系咁)
- 主力推荐佢既热门item: 嫩仙芋奶冻
- 夏天就recommend挫冰、想健康(😆?)就蛋饼
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:8.5/10
🌌环境:7/10
🙋🏻♂️服务:7/10
💰价钱:$123 (不设加一)
👍🏻推荐:8.5/10
@hkdine360 除左会介绍香港餐厅美食,仲会影埋餐厅环境(有片!!)。如果你重视
餐厅装修格局✅➕环境氛围✅
快 d follow @hkdine360 啦‼️