2022-01-05
【大热海南鸡饭+菠萝海鲜炒饭🤓惊喜三色冰】在荃湾食泰国嘢的话,可以试下路德围既金坊泰国美食今次lunch menu食openrice首推top 2既大热海南鸡饭+菠萝海鲜炒饭,好食wo仲叫左小食同野饮______________________________【食评篇👇👇👇】🤓🤓评分benchmark参考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 属高分之作✏7分 - 正正常常,同平时食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢会好食d✏5分 - 伏野,零分重作🍛lunch menu既主食价钱$5x啦~送汤同野饮🍛菠萝海鲜炒饭 (💝8.5/10)- 材料非常丰富,菠萝、大虾、杂豆、肉松、提子干、腰果、青瓜和蕃茄,呢点已经赢左其他泰国餐厅- 想特别讲下佢加左😽特制腌料腊肠肉😽,少少甜味好滋味,佢比中式腊肠甜,同少油花粒👍,唔会硬易咬(compared with中式腊肠),加分- 呢两点我比高分$54海南鸡饭 (💝8/10)- 鸡肉嫩滑肉质不会鞋,啖啖肉仲要冇骨- 秘制的酸甜酱汁,开胃辣辣地,配金黄鸡油饭- 想特别讲讲鸡肉份量,at least唔系少 (话说小编去过西
在荃湾食泰国嘢的话,可以试下路德围既金坊泰国美食
仲叫左小食同野饮
✏7分 - 正正常常,同平时食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢会好食d
✏5分 - 伏野,零分重作
🍛lunch menu既主食价钱$5x啦~送汤同野饮🍛
菠萝海鲜炒饭 (💝8.5/10)
- 呢两点我比高分
海南鸡饭 (💝8/10)
- 鸡肉嫩滑肉质不会鞋,啖啖肉仲要冇骨
- 秘制的酸甜酱汁,开胃辣辣地,配金黄鸡油饭
- 想特别讲讲鸡肉份量,at least唔系少 (话说小编去过西湾河有间爆出名海南鸡饭店,鸡肉少到吓亲😹)
- 高分因为佢鸡嫩+份量足
🍡凡惠顾午餐可半价配小食,叫左2份小食🍡
青木瓜沙律 (💝7/10)
- 开胃的前菜,健康野
- 佢有d小配菜小虾米,花生,车厘茄,青柠
半价后$4
碎肉生菜包 (💝7/10)
- 猪肉碎肥瘦balance,爽口新鲜,辣味比海南鸡饭酱汁强,食得更开胃
半价后$14
🍸泰式特饮有龙眼冰、三色冰、青柠梳打、椰汁沙冰、菠萝沙冰、珍多冰、泰式咸柠七,都系加$6 jar~🍸
三色冰 (💝9/10)
- 有惊艳到的一杯野,事关佢有浓浓的椰汁味,唔系一般沟左水微淡极椰汁味果种,你真系feel到好浓好浓果只,微甜
- 个底d三色冰,咬落有椰丝
- 高分,主要因为浓浓椰汁有诚意
+$6
龙眼冰 (💝8/10)
- 龙眼drinks好多地方都有,但咁多粒、同大大粒龙眼肉,就真系少见既
- 所以一定高过7分 (7分means average)
+$6
【环境篇👇👇👇】
- 小店餐厅/茶记枱setting
Overall
- 只系食lunch menu,已经被佢surprise
- 我见其他枱散叫野食,仲吸引tim
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:8.5/10
🌌环境:7/10
🙋🏻♂️服务:7/10
💰价钱:$136 (不设加一)
👍🏻推荐:8.5/10
(📍荃湾) 金坊泰国美食