2022-04-15
【性价比高一小时长龙🇨🇷惊喜泰式两𩠌饭】之前有电视专访呢间餐厅点喺疫情下逆境求生, 由餐厅变阵外卖两𩠌饭,杀出重围!几日后,仍然念念不忘,唔去由自可,一去发现,竟然爆长人龙!?作为荃湾街坊,平时呢间泰式餐厅唔系好多人食(我反而更加钟意呢间隔离嘅泰式餐厅),东张西望加持之下变咗人龙店😆。不过讲真价钱又真系好鬼抵,33蚊两𩠌饭,去边揾😂叫左三盒"两份𩠌",$40一盒,total都系$120咋!!食物质素非常惊艳!黄咖哩青咖哩红咖哩任君选择,而且食材真系好好味!食物质素远超呢个价钱!✏✏✏✏✏✏✏👅味道:9/10🌌环境:- (外卖)👍🏻推荐:10/10 (撇除排队呢个因素的话)______________________________【食评篇👇👇👇】🤓🤓评分benchmark参考🤓🤓✏10分 - rare heaven😇✏8, 9分 - 属高分之作✏7分 - 正正常常,同平时食到嘅差唔多 ✏6分 - 有d失望,expect佢会好食d✏5分 - 伏野,零分重作劲多𩠌菜选择,选了6款✅红咖哩青口茄子✅黄咖哩炸鸡蛋✅青咖哩鸡肉茄子✅肉碎豆卜炆猪手炆鸡连皮蒜爆豆腐蒜蓉炒菜心✅菠萝海鲜炒饭✅泰式炒河
不过讲真价钱又真系好鬼抵,33蚊两𩠌饭,去边揾😂
✏✏✏✏✏✏✏
👅味道:9/10
🌌环境:- (外卖)
👍🏻推荐:10/10 (撇除排队呢个因素的话)
【食评篇👇👇👇】
蒜爆豆腐
蒜蓉炒菜心
✅菠萝海鲜炒饭
✅泰式炒河
红咖哩!💝10/10, 三款咖哩里面最辣,但港人完全能接受。每份得两个青口同鲜紫色嘅茄子,但好惊喜个酱真系好好味, 好味到我要不断点酱,甚至用饼干点d酱黎食💯
黄咖哩!💝9/10, 味道系三个咖哩里面最淡,每份有两粒鸡蛋,呢个真系好surprise,佢系披住鱼蛋皮嘅鸡蛋黎💯,我第一次食呢种口感嘅鸡蛋,外面同普通鱼蛋无异,更令黄咖哩汁更容易沾上鸡蛋外皮,so clever!
青咖哩!食得出浓浓的herbs,但我讲唔出咩herbs😂,浓淡口味程度介乎红咖哩同黄咖哩中间,有好嫩嘅鸡肉,鲜紫色嘅茄子。
Comment💝:三款咖哩入面首推红咖哩,最浓味最香,另外都可以试下炸鸡蛋,至少好特别未试过😆。买外卖嘅朋友可以叫红咖哩,然后返屋企煮啲肉点咖哩酱嚟食,真系好正!
肉碎豆卜!肉碎系好明显酱油炒过,咸咸有调味, 呢款好多人叫,但系我觉得有啲中式
菠萝海鲜炒饭!好足料!黄姜粉炒过既白饭,粒粒正常黄色,食到阵阵咖哩粉味。 有蛋丝、红萝卜、葡萄干等,两𩠌饭质素嚟讲好足料架啦。
泰式炒河!好多青椒同豆角,呢款无泰国特色,味道咸咸地,冇咩特别
Comment💝: 炒饭比炒河好食,炒饭粒粒分明,唔会咁油,多d thai feel haha
(📍荃湾) 泰特色泰国餐厅
荃湾海霸街91-93号荃好景大厦1楼及地下F舖