2015-07-20
认识了一个摩洛哥朋友,他本来推介我食另一间摩洛哥餐厅的,可惜看一看原来礼拜日休息,唯有下次试Le Souk 是本人在香港第一间吃的地中海餐厅,印象很深刻,食物环境方面都是一流今次揾倒呢间餐厅,知道夜啲会多人,所以六点就去到。除左出面食水烟几张枱,我地系第一枱Dinner 客呢!餐厅非常有情调,Drink Menu和Le Souk一样都是用画框框起的~Menu的菜式有了上次的经验,大约都有个概念,知道每样是什么东东来Pita Bread,是我颇期待的,因为好喜欢吃!比起印度Naan Bread,我比较喜欢吃Pita Bread的质感,加上暖暖的,真系好好吃!面头果块白色是Plain的,其余两块啡啡地色,甜甜地更加好吃!Pastilla地中海菜好多都用Filo Pastry做材料,无论小菜/甜品,真系岩晒钟意食香口野既我!曾经响Vienna食过一个土耳其甜品,用Shredded Phyllo Dough加糖加糖再加一球雪糕,造成一款叫Knafeh既甜品,真系好味到爆!呢款Pastilla既Filo Paste入面包住既系pigeon, Egg and cinnamon, 有少少spicy,
呢款Pastilla既Filo Paste入面包住既系pigeon, Egg and cinnamon, 有少少spicy,好好味!
有两款Puree,分别系豆同eggplant,另外有虾,沙甸鱼,Grilled Chicken,Fela Cheese,同类似羊肉肠既东东。
食过两间中东菜,发觉用料都不是很新鲜,其实都不用新鲜,因为香料基本都盖过肉本身味道。
像Platter入面的Grilled Chicken,吃得出是非常雪藏鸡,但调味功夫令到雪鸡好好味!
沙甸鱼好味;Fela Cheese有点咸,加埋Olive Oil食有点怪怪,就咁食我反而几钟意。
Out of expected,原来呢个饭系酸的!初初几啖有啲唔习惯,因为真系几酸下。但愈食愈好味,好钟意饭既质地,「念」「念」地又烟烟韧韧咁!偶尔吃倒Parsely 就更加香!
Filo Pastry又再大派用场,呢碟Dessert好食度参半,但新鲜感就一定满分呢!
查看之前的留言 ()