2020-09-09
话说学生年代(十年前...)第一次食重庆凉面就系帮衬「津津好好味」(旧舖:津津-好金の味),从此我就爱上咗。不过当时佢仲系喺砵兰街旧舖,佢好犀利地由专做外卖,变到近年搬咗去长沙湾道有得堂食嘅舖位👍。搞笑嘅系每次经过舖头,佢出面都系放满咗啲装住发泡胶餐盒嘅纸箱😅,绝无例外。我间唔使都会自己去帮衬,买外卖番Office食。但呢日就决定带埋个钟意食辣嘅同事去试下😝。无论新舖定旧舖都好,佢永远都系有咁多人帮衬,堂食同外卖订单均源源不绝🥡。小店卖嘅食物款式好少😳,基本上就系云呑仔、凉面同酸辣粉。不过咁都好,集中卖几样招牌菜好过样样都卖,但又无样精!大凉面($20),我大大话话应该食过起码廿次,我敢讲佢多年嚟仍然能保持一贯高水准🍜。首先,份量真系多,因为系拌面、无汤,所以成大碗装住满满嘅面。今次嘅面条好爽身、弹牙,可能因为系新鲜整起,放得唔耐,好食!重庆凉面有得拣辣度,我哋要咗小辣🌶,所以食起上嚟只辣的确系相当皮毛。反而食到尾觉得酸味更出,但唔系咸酸菜𠮶种。啲汁同芽菜集中喺底,所以建议要捞匀先食。喺夏天食佢,真系有消暑嘅作用☀️。大云呑($32),小店有得拣大云呑或者小云呑,但唔好误会佢系讲云吞Si
云呑系由小店自家制作,我谂大妈们包几多都卖得哂,因为真系好多人买。好多街坊会买生云吞返屋企自己再煮🏠。
由于政府限制关系🚫,堂食座位须减少同埋要有足够距离。小店好守规矩,但又好唔识变通,因为只要佢加番块隔板,就可以坐多枱人。佢而家将原本可以坐9个人嘅位置,变成坐得2个人...。啲圆櫈无位放,搞到一地都系😂,成个阵咁,好好笑。
题外话,老板嘅服务态度愈来愈差,个个客入到去都比佢指点,又逼人哋落咗单先好坐低😩。大佬,你间铺有几大呀?个餐牌喺正入口走廊上方,企喺度睇又阻住人...。
总括嚟讲,食物质素仍然系高,价钱大众化!但唔知系咪因为食多咗同类型菜式,我又觉得味道再无以前𠮶种惊艳。另外,就算几好食都好,亦唔代表你可以串得起啰!开门做生意唔应该咁嘅态度🙏🏻。最后,如果堂食Share嘢食就未必太方便,我估佢未必畀多个兜你。