呢日拎咗假去自行制作圣诞长假期,🎁Boxing Day后继续放假,就梗系要食返餐好西贺贺佢。唔使返工所以瞓晏啲直接去食晏,呢日再次到访Lex Coffee,无记错应该系第三次!当年第一次嚟系因为行过见到落地玻璃好靓,又可以食甜品。之后再嚟,就因为去完第一次觉得唔错☺️。今次weekday lunch time嚟,原来系有提供set嘅,估唔到餐厅连平日都坐满哂人!我哋一人叫咗一个餐,午餐包咗是日汤羹配吐司同埋指定饮品。餐汤系蕃茄汤🍅,比较酸,我成个人即刻醒哂。隔离块多士唔硬,正正常常。冬阴功海鲜意大利饭($158)。以前已经食过,有信心保证哈哈,不过造型好似唔同咗,以前用锅上。意大利饭富有口感,大大粒,非常挂汁,但冬荫功味比印象中辣🌶,BB辣者有机会顶唔顺,不过好惹味、开胃!海鲜有2只虾🍤同一粒带子,带子几大粒同鲜甜。香蒜橄榄油意粉配烟熏三文鱼($148),意粉上碟几靓,有片花瓣🌸,采用扁意粉,份量超多,蒜味恰到好处、加上芝士碎,令到意粉唔会变得干身。唯一有少少不足就系烟三文鱼量唔系好多,差少少𩠌咁。饮品方面,朋友要咗热美式咖啡☕️,而我就另外要咗雪橙冰红茶($78),嗌呢个主要系因为见到餐
是日汤羹配吐司

冬阴功海鲜意大利饭

香蒜橄榄油意粉配烟熏三文鱼

雪橙冰红茶

饮品方面,朋友要咗热美式咖啡☕️,而我就另外要咗雪橙冰红茶($78),嗌呢个主要系因为见到餐牌上嘅图片好吸引🙈。红茶一嚟到真系好吸晴,几有气势,因为有2个茶壶,上层系先用热水冲𠮶个血橙茶包,浸出啲味,🍊橙味果然系好出好香。其后,浸到咁上下,就将上层壶茶倒落下低有冰个壶到,令佢变成冰茶。冰茶不减红茶嘅浓,但冻咗橙味就无咁出,配上小杯子饮,有食紧afternoon tea嘅感觉,chill chill的😊。

呢餐又点少得甜品㖞,甜品选择唔算多,得4款,价钱其实唔贵,只系贵甜品舖廿蚊到。
意式提拉米苏

意式提拉米苏($68),呢个相信系招牌菜之一吧。作为一个tiramisu控😋,我对佢嘅评价都几高。首先造型方面拎哂分啦,同平日杯装唔同,呢个够哂澎湃呀,啲芝士满到泻!索满咖啡同酒香嘅手指饼配上纯正嘅Mascarpone cheese,无得输;我最憎啲舖头用cream企图胡混过去😡。虽然未算系我食过最好食嘅tiramisu,但整体都好好,可以encore。
法式焦糖布丁

法式焦糖布丁($68),以一个迷你锅送上,好精致;面头焦糖烧得好靓😍,夹埋啲nuts食非常唔错。虽然有少少甜,但蛋味劲浓郁,好thick,食完好耐阵蛋香仲停留喺口腔。
总括嚟讲,Lex Coffee无令我失望,我甚至认为比起以前食物质素进步咗,款式又多咗👍。价钱方面,主食就有啲贵,平均起码都要百中以上一个,甜品性价比就相对高(同埋好好食😋)。餐厅环境仍然系咁赏心悦目,好高楼底、够开扬之余,装修同餐具都俾人好高贵嘅感觉,所以一入到嚟心情都自然地变得靓靓🥰。
2019-12-27
冬阴功海鲜意大利饭