2022-11-13
又黎到我既生日月份,可以约唔同既朋友出黎聚下🥳 今日就黎左位于元朗食日本菜😋 呢间餐厅个menu劲厚,刺身、寿司🍣、牛🐮鸡🐔鱼🐟野菜🥬等烧物、一品料理、炉端烧、饭、面、寿喜烧等等日本菜都一应俱全,食物种类真系包罗万有,可惜我最爱既味淋鱼干咁岩卖哂😔。A4和牛寿喜烧 ($328) + 稻庭乌冬 ($32)首先上枱的系寿喜烧锅,店员既服务态度都几好,会提醒我地稻庭乌冬大概煮8分钟就ok。另外又会问我地会唔会将寿喜烧同埋刺身分开上 (因为炉既热力可能会影响到刺身)。寿喜烧一煮滚,我地就先将A4和牛🐮夹起,惊佢overcooked会浪费左咁靓既牛。等紧煮乌冬既时候,就先食左d牛肉。因为A4和牛既油脂分布好平均,佢既口感同味道都系一流,真系好好味😋 至于稻庭乌冬,我地岩岩好煮到8分钟就夹出后食,扁身既乌冬好有弹性,加上吸收左寿喜烧汁既甜味,唔错👍🏻二人杂锦刺身盛 ($298)好丰富既刺身盛,一共有8款刺身,除左d常见既刺身款,例如三文鱼、帆立贝、油甘鱼、海胆等等,入面仲有一d比较少见会放系刺身盛入面既款式,例如系天使虾同埋矶煮小鲍鱼。刺身超级厚切,份量好大而且口感十足,加上好新鲜,简直无得弹 🤤
A4和牛寿喜烧 ($328) + 稻庭乌冬 ($32)
二人杂锦刺身盛 ($298)
汁烧鱿鱼筒🦑 ($98)
可以拣盐烧或者汁烧,我地想juicy d所以拣左汁烧。鱿鱼筒劲大只又肥厚🤤 咬落爽口唔韧,配埋甜甜地既烧汁,好惹味!