2024-02-05 169 浏览
又系时候食返餐omakase 呢间餐厅上次喺同一櫇building食饭已经见到 好似好正咁(左上至右下)月子鱼 海鳗BB质地同形状有啲似透明嘅河粉 仲有只眼喺度 食落凉凉地 配柚子 好refresh.薄切 目仁奈配嘅sauce有小小烟纷味 配柚子jelly 都几开胃.北寄贝刺身 两食一个烧咗 一个普通刺身刺身爽口鲜味 点小小wasabi更鲜味火烧嘅已经调咗味 有小小酱油味 食落甜甜地 几好味.毛蟹杯蟹脚+蟹肉+啫喱+饭可以分开食 同mix埋一齐食我自己就先食咗一啖蟹脚+蟹膏 超鲜味之后其他果d捞埋一齐食 系另一种味道 janl好好食啫喱highlight咗成个dish.富山县白虾 配黑鱼子+食用金箔+岩盐油坊主鳕鱼类 本身系大鱼 第一次食 比较稀有轻轻烧咗 食落油脂感比较重 但又爽口 好特别.新鲜活赤贝食落爽口鲜味.缟虾一粒粒嘅虾籽 脆口呢个虾唔花巧 主要系食个鲜味经过处理 就咁一啖就可以食哂成只虾.长崎县 小长井日本头3名嘅蚝 睇落好肥美 食落系爽口质感 好鲜味煮大蚬有2只大蚬 煮得啱啱好 汤底系用本地嘅蚬嚟煮 净系keep咗啲汤 所以好鲜甜.日本马冀海胆+炸带子因为唔食白子 所以特

(左上至右下)

长崎县 小长井
日本头3名嘅蚝 睇落好肥美 食落系爽口质感 好鲜味

煮大蚬
日本马冀海胆+炸带子
因为唔食白子 所以特登转了炸带子 好特别 个海胆好鲜味!
大拖罗
好肥美 油份好高 超好食
鹿儿岛A5和牛寿司
有问过我要唔要烧 但我就唔洗都ok
食落出奇地好食 口感滑 和牛味都几浓 不愧系日本A5和牛!

脑天 (吞拿鱼鱼头上面嘅肉) 稀有部位
食落软身 鱼味丰富
天妇罗 萤光鱿鱼
炸得好脆口 又keep到本身鱿鱼嘅水份
配日本蔬菜 (皇 / 后) - 贵价菜
皇有啲苦瓜嘅感觉 后有啲似皇帝菜啲味道
安康鱼肝
好肥美 油脂感好重 chef仲介绍咗呢个系佢地特登整成roll形 一切出黎已经爆油 好劲😂
北海道马冀海胆 并 俄罗斯产 北海道加马脆海胆
左: 北海道 右: 俄罗斯
一次试哂两款海胆

香浓鱼汤
平时嘅鱼骨煲成 之后仲会用个blender打碎啲鱼骨再隔渣 所以喝落好浓郁
布丁蛋
用咗中国湖北蛋加日本鸡蛋
食落蛋味浓郁
食落好似布丁咁 但又唔算好甜
士多啤梨天妇罗
系士多啤梨整成天妇罗 加咗炼奶 食落去系热嘅 好特别 食落粒士多啤梨酸酸甜甜 好特别好食
整体都好好食 呢个价食到好多稀有食材 仲有啲系第一次食!