2019-01-28
好耐好耐未食过上海菜,好挂住我最爱既小笼包,朋友仔知道就即刻带我去试间新野﹗讲紧既系北角既太元楼,北角虽然对我黎讲都几远,但有好野食梗系唔怕去啦,仲要系上海菜七点半钟黎到都几多人,好在地方够大,都唔算等好耐,两个人安排佐个都几静既位俾我地。黎到即刻有个前菜拍黄瓜︳都几入味。望望餐牌,港岛区黎讲真系一D都唔贵,我地两个人点佐成五样野再加个菜饭,真系食到捧住个肚走先黎第一个就系我最钟意既小笼包,38蚊4只,一D都唔贵热辣辣,一咬开个顶,D 汁直头涌出黎,个皮又够薄,好正﹗肉汁鲜甜﹗好耐未食过咁好食既小笼包,个刻我得一个谂法,早知乜都唔叫,今日食小笼包食饱佢再黎就系一碟好有上海特式既菜,叫百叶小棠菜78用高汤去整豆皮同小棠菜,小棠菜好新鲜翠绿,豆皮唔似一般食开个种质感,好滑好淋,直头好似食豆腐咁,好香豆味﹗唔知系咪自家整既,或者真系用佐长时间去做,唔错再黎系个炒鳝糊108呢个鳝糊系用九王去炒,落佐超多鳝,仲要旧旧都好肥美,好香好入味,𩠌饭真系一流,同场我地点佐一个菜饭SHARE (因为仲点佐个排骨面)妈妈咸肉菜饭13 (个名都几得意)菜饭一碗上,无想像中咁多菜咁多料,但都好香口,饭身唔会好
七点半钟黎到都几多人,好在地方够大,都唔算等好耐,两个人安排佐个都几静既位俾我地。 黎到即刻有个前菜拍黄瓜︳都几入味。望望餐牌,港岛区黎讲真系一D都唔贵,我地两个人点佐成五样野再加个菜饭,真系食到捧住个肚走
先黎第一个就系我最钟意既小笼包,38蚊4只,一D都唔贵
再黎就系一碟好有上海特式既菜,叫百叶小棠菜78
再黎系个炒鳝糊108
妈妈咸肉菜饭13 (个名都几得意)
菜饭一碗上,无想像中咁多菜咁多料,但都好香口,饭身唔会好淋,我觉得都几适中
再黎就系个排骨担担面66
呢个担担面唔似出面食到咁多料,亦唔系好多花生求其揾花生酱整个种汤底,反而偏油一D ,但好香,反而真系似我系上海食过个种担担面而唔系香港成日食到个种,面身好细滑。块猪扒先不得了,好大块,唔多炸粉但外层极脆极香口,肉质又非常淋,仲有好多肉汁
我通常睇上海餐店主要都系睇个小笼包,但呢间除佐个小笼包一流之外其他野都系水准之上,绝对会再黎帮衬,真系净系食个小笼包都值回票价
希望佢快D 系九龙区开分店,咁就真系唔使下下过海先食到佢既小笼包啦