2018-08-13
朋友喜欢吃铁板烧, 常常打听那里有吃得过嘅铁板烧, 上网找到 有新开嘅铁板烧喺佐敦区。 价钱好合理, 每款由四百几到七百几每位, 最重要食店 大厨仲系老板, 质素绝对有保证。 座位唔算多所以一定要book位。 尤其想坐近观看铁板烧。先来前菜烟熏鸭胸沙律。清清地 沙律菜爽脆又冰凉, 配合一串烟熏鸭胸很滋味。三点刺身有赤虾,三文鱼和八爪鱼。 个人觉得三文鱼唔算鲜甜, 反而赤虾饺鲜甜而虾头仲有好香嘅虾膏。A5和牛北海道原只粒贝 套餐 $780 (一人前) 主菜系A5和牛薄烧( 牛种每天不同, 有宫崎,熊本,松阪,近江,飞驒鹿儿岛。。)薄片的和牛已一份份放好, 大厨同时间处理多份套餐, 和牛稍微煎香, 放入炸蒜香葱, 再极速卷好, 放上带少少甜嘅面包上。 和牛薄卷入口即溶, 配合炸蒜和香葱, 感觉美妙。 北海道原只粒贝粒贝原个壳就放在眼前, 把粒贝炒香, 师傅再另煮一些酱汁, 加入柠檬和牛油, 再把已分好嘅蟹籽,青瓜与粒贝同炒, 非常惹味, 又吃到粒粒爆开嘅蟹籽。慢煮法国鹅肝伴时令水果看见厚厚的鹅肝放在铁板上, 令人十分期待。 大厨先盖上圆盖 焗一会,再慢慢煎香。 配上香甜嘅哈密瓜, 还有黑醋
座位唔算多所以一定要book位。 尤其想坐近观看铁板烧。
先来前菜烟熏鸭胸沙律。
清清地 沙律菜爽脆又冰凉, 配合一串烟熏鸭胸很滋味。
三点刺身
A5和牛北海道原只粒贝 套餐 $780 (一人前)
北海道原只粒贝
慢煮法国鹅肝伴时令水果
看见厚厚的鹅肝放在铁板上, 令人十分期待。 大厨先盖上圆盖 焗一会,再慢慢煎香。 配上香甜嘅哈密瓜, 还有黑醋汁, 平衡了油腻嘅鹅肝。 鹅肝香味浓郁幼滑, 虽然邪恶但真抵受不住诱惑, 厚厚的鹅肝瞬间ko了。
套餐中一个"食事"绝对少不了。 大厨加入了 黑松露同炒, 加入了蛋汁嘅炒饭 慢慢炒至干身, 还加入大量香葱 ,米饭粒粒分明, 绝对是精彩用心嘅炒饭, 见每位客人都 睇得如痴如醉, 对炒饭味道赞不绝口!
S2铁板 纸包蚬汤
简单如一个蚬汤都甚具噱头。 选用了特制煮食袋, 可以放在铁板上煲滚个汤。 不消一会个汤已经煮好, 店员会剪开个袋, 热辣辣嘅汤好清澈好好饮, 材料新鲜, 蚬肉肥美, 昆布味道唔错。
烧野菜
主要有洋葱丝,萝卜和椰菜, 爆炒得很惹味唔会过腍 又唔会过硬, 再洒上 炒香嘅芝麻, 口感味道同样超赞!
精选季节性甜品
忌廉泡芙。 雪到冻冰冰嘅泡芙很适合铁板餐之后品尝,perfert !
每款菜式上菜时间 恰到好处, 眼睛好忙, 尤其坐正系大厨前面嘅位, 个人厨艺表演真系目不暇给。今晚超满足我觉得好抵食 而且 仲要好好食。