我谂屯元天人都知景峰呢条小食街,一排无嚟有好多小店都转咗手🥲当然要支持吓小店。一落楼梯转右就见到呢间门面十分之抢眼嘅居酒屋,门面莫明奇妙有股亲切感。正好思日情绪起,就决定喺度填肚。餐应午市做丼饭乌冬,亦有熟食料理,晚市就主打串烧。可惜近期因为疫情无咗晚市堂食,唔系都不失为一个同朋友吹水饮酒嘅好地方。照烧鸡扒配蕃茄汤乌冬 ($70)煎鸡扒厚薄适中,嫩而不肥腻,用上照烧汁煎增添甜香,食落更加惹味。天冷最适合食一碗热腾腾嘅乌冬,上枱仲冒住白雾,即时心头一暖🥰蕃茄汤有真蕃茄肉同鸣门卷,汤底偏水状,但仍然饮到蕃茄嘅微酸,每条乌冬都索哂汁,更加开胃。虾天妇罗滑蛋丼 $78有四只大虾虾,新年食更有意头,希望新一年笑哈哈😆面包糠唔会太厚身粉感,口感香脆;虾肉唔霉,加上新鲜炸起,合格。滑蛋就略嫌熟咗啲(个人喜好超级生),推测系配合返香港大多数人口味;整体份量好足,用日本米,饭煲得干身,粒粒分明有咬口,仲捞咗大量饭素加口感👍🏻

正好思日情绪起,就决定喺度填肚。

餐应午市做丼饭乌冬,亦有熟食料理,晚市就主打串烧。

照烧鸡扒配蕃茄汤乌冬 ($70)

虾天妇罗滑蛋丼 $78

有四只大虾虾,新年食更有意头,希望新一年笑哈哈😆

2022-02-05