2021-03-04 973 浏览
今日补完习之后已经7:00,行过天桥便见到一条人龙。原来系坚信号生煎皇,好多人排队喺度等拎外卖, 堂食有位于是我就入咗去坐。今晚一于嚟过夜上海,食下门口张贴左出嚟嘅招牌菜:生煎包同小笼包。唔好以为系包好简单,呢啲真系功夫心机菜,好多方面都可以成就一个小笼包嘅味道,包括外皮、馅料、同汤汁。生煎包,外皮厚薄适中,而且佢嘅折都包得好工整,卖相靓而且底部能够煎成金黄色。生煎包就当然有分香脆嘅口感,外皮能够承拓入边嘅汤汁,而且馅料利用新鲜猪肉制成,有咬口,有充足嘅汤汁,真系可以用匙羹盛起。灌汤小笼包外皮好薄,隐隐约约可以见到小笼包入边嘅汤汁,做到皮薄又唔易烂。肉馅口感有层次之余,亦都带一啲油脂嘅香。我个人钟意点少少醋同一啲姜丝一齐食,可以加添肉嘅鲜味。鸡丝粉皮一个简单美味嘅凉菜,鸡肉丝加埋青瓜丝再混上麻酱,撤上一啲黑白芝麻,粉皮Q弹带劲。孜然鸡中翼外酥内软,入面可以保持有肉汁。麻辣云耳百叶丝估唔到佢新出嘅麻辣产品都做得好好,调味大麻带辣又香,云尔同埋豆皮丝都可以吸收到麻辣汁嘅精华。桂圆红枣茶养生自选,女士恩物。细细的餐厅但系食品选择有好多,日日黎食都可以

灌汤小笼包

鸡丝粉皮

孜然鸡中翼
外酥内软,入面可以保持有肉汁。

麻辣云耳百叶丝

桂圆红枣茶
养生自选,女士恩物。

细细的餐厅但系食品选择有好多,日日黎食都可以
2021-03-02