2023-09-10
迟咗收工,想揾啲食物慰劳下自己,醒起附近唔系间间餐厅晚上9点几都仲有营业,于是过嚟呢间碰碰运气。嚟到门口见到十点截单,十点半收舖,谂都无谂就直入餐厅。之前试过呢间餐厅其他食物,咁啱又好想食台湾小香肠,于是就叫咗一个夜市小香肠卤肉饭,再嗌左杯芋见珍珠鲜牛乳。餐厅可以人手落单,唔洗用QR Code,非常方便。饮品先到,虽然堂食都系用即弃胶杯同饮管,但都有放咗铁匙羹系杯比客人可以舀杯边嘅芋泥同底嘅珍珠,唔洗怕嘥咗啲芋泥,又唔洗怕吸唔到珍珠。今次点嘅饮品系正常糖量同冰量。台式饮品最忌唔够冻,但呢杯饮品冰量好足。加上芋泥够滑够甜,唔会一粒粒。珍珠嘅份量亦都刚好,唔会饮哂杯饮品仲成个底都系珍珠。主食夜市香肠卤肉饭都系不得不赞。卖相好好之余,味道更好。夜市小香肠嘅份量非常慷慨,有成4-5条,就算食量比较大嘅朋友食完都应该唔会觉得肚仔空虚。小香肠上面更加洒咗一啲胡椒粉,令小香肠嘅味道丰富啲。食卤肉饭有时都会怕肥肉太多,好快就食到又饱又腻。但呢个卤肉肥瘦比例适中,酱汁唔会过多,所以食嘅过程好轻松三爬两拨已经食哂。饭粒分明,唔会黏埋一堆堆。平常配菜可能都会被忽略,但呢个便当嘅配菜亦都令人留下好印象。云耳同
主食夜市香肠卤肉饭都系不得不赞。卖相好好之余,味道更好。
平常配菜可能都会被忽略,但呢个便当嘅配菜亦都令人留下好印象。云耳同豆都整得好爽身,一啖卤肉饭一啖配菜正好解腻。开头担心未必食得哂,最后都清哂碟。
餐厅环境卫生,冷气亦都足够。
整体而言,系值得推介嘅台式餐厅!