2022-07-30
和朋友一年一度嘅饭局 今年选择在这里用餐 其实大家都未曾去过 不过这间上海菜馆在香港都系一间知名食店 所以都想试一次 开始前朋友都听说有最低消费 所以我在订枱时都问一问职员 职员强调如果无特别要求.例如:海景位 其实就无需担心 那就选择这里 当日本来坐四人枱 因为有朋友加入 所以和职员讲转五人枱 职员最后安排咗海景位置比我哋 真系一个小确幸不过之前𠮶张四人枱真系超细 其实只适合二至三人 希望店家留意 当日虽然系平日 但其实都好多客 以下系我嘅点咗嘅菜式:这个前菜 其实都几多 有啲酸酸甜甜 好脆好香 口感似鱼皮 值得一试 大大𠮶虾球 有啲辣味 但都可以接受 那些脆卜卜 其实唔香唔脆 只系觉得好硬 云吞鸡-每人一碗 五个人五碗 其实几大我都睇唔到 只知系例牌 每人大约有2-3粒这个蜜汁火方系最值得和最正嘅食物 虽然每件计 但每人一件就刚刚好 加咗包皮 口感超好 睇落唔肥 食落都唔油腻 但都系一件起两件止 真系唔可以食太多 这个小笼包size超大 价钱亦都唔系太贵 一人一粒刚刚好 附送嘅醋唔太浓 这个真系普通到只可以话为咗有碟菜食 满足下自己才会觉得好食 这个送到时已经唔热 那个壳又唔脆 每
以下系我嘅点咗嘅菜式:
这个真系普通到只可以话为咗有碟菜食 满足下自己才会觉得好食
这个送到时已经唔热 那个壳又唔脆 每人一个试过就算
最后每人一个甜品 价钱合理 味道合格
总括嚟讲 夜上海这餐厅都系食环境多过食口味 有些传统菜真系值得一试 但其实大部分都系失望 希望店家可以再创一些新菜式