2024-03-08
🌠卡肥近排太忙,今日终于放假得闲,抽到时间同熊妹一齐食嘢。熊妹梗系识做,带佢食返佢钟意食嘅西餐喇。📌听朋友讲大角咀有间平价西餐厅《Starry Night》,啲扒好正,一于带卡肥嚟试吓。《Starry Night》位于大角咀的小巷,门面嘅装修好有格调,喺小巷入面鹤立鸡群🦆,行过路过都会想望佢一眼👀。📌店舖唔算好大,有三四张二人枱同埋三四张四人枱,不过走廊位仲有好多空间,其实仲可以摆到几张枱,可能想咁样空间感大啲,大家坐得舒服啲✨。店长话有时有人包咗场,就会将几张四人枱合并变成一张长枱来做聚餐,有得包场开party好开心㖞🎯!📌餐厅以灰黑色系为主,天花板挂咗好多灯泡💡,形成星夜的感觉🌌,就像夜空中的星星🌟,好切合店舖名主题,《Starry Night》。📌墙上仲挂咗几块梵高《Starry Night》的临摹同几幅艺术画作🖼,入到去餐厅就好似去咗间艺术馆🏛,一路进餐一路欣赏艺术画作🎨,感觉好写意,系另类嘅餐饮感受。📌仲有个草织成的星球💫高高悬挂喺餐厅中间的天花板上面,照亮成间餐厅,感觉好有情调气氛。📌下午两点黎到,仲系食午餐menu📋,套餐包是日餐汤或者是日沙律🥗,一款主食🍖,同一杯饮品☕️
《Starry Night》位于大角咀的小巷,门面嘅装修好有格调,喺小巷入面鹤立鸡群🦆,行过路过都会想望佢一眼👀。 📌店舖唔算好大,有三四张二人枱同埋三四张四人枱,不过走廊位仲有好多空间,其实仲可以摆到几张枱,可能想咁样空间感大啲,大家坐得舒服啲✨。店长话有时有人包咗场,就会将几张四人枱合并变成一张长枱来做聚餐,有得包场开party好开心㖞🎯! 📌餐厅以灰黑色系为主,天花板挂咗好多灯泡💡,形成星夜的感觉🌌,就像夜空中的星星🌟,好切合店舖名主题,《Starry Night》。 📌墙上仲挂咗几块梵高《Starry Night》的临摹同几幅艺术画作🖼,入到去餐厅就好似去咗间艺术馆🏛,一路进餐一路欣赏艺术画作🎨,感觉好写意,系另类嘅餐饮感受。 📌仲有个草织成的星球💫高高悬挂喺餐厅中间的天花板上面,照亮成间餐厅,感觉好有情调气氛。 📌下午两点黎到,仲系食午餐menu📋,套餐包是日餐汤或者是日沙律🥗,一款主食🍖,同一杯饮品☕️,价钱由$88至$158,仲可以加钱配 甜品🍩,价钱都相当🈴理。 📌另外,夜晚仲有超值一人套餐。 📌二人晚餐套餐。 📌威灵顿牛柳二人晚餐套餐。
📌仲有多款单点小食、沙律、主食、意粉、同甜品。真系西餐厅应有嘅食物都有,应有尽有✔️。
今日嘅餐汤系香橙甘笋忌廉汤,一般餐厅的餐汤唔系红汤就系白汤,《Starry Night》连餐汤都有特别嘅安排,一开始的餐汤就已经有惊喜😍。
有熊妹在,最钟意食就系食餐前沙律清新下个胃先。
沙律菜🥬份量超多,仲有生洋葱丝🧅同埋青瓜片🥒,捞上柚子黑醋汁,中间仲放上两片香橙,配合返是日餐汤,相映成趣,连餐汤同沙律都有夹到,餐汤头盘都感受到餐厅嘅心思同诚意💕。
芝士薯饼有两大一件,面包糠皮脆炸到好脆,食落非常脆口。
烤纽西兰肉眼扒 9oz,$158
卡肥钟意锯扒,二话不说就拣呢款主食啦!
卡肥拣咗牛,熊妹就拣鸡啦。
慢煮的功力🔥就系可以以热力令到鸡肉慢慢煮熟,保持鸡肉肉质鲜嫩,唔鞋口,慢煮到鸡皮的油脂都渗透晒出嚟,令到鸡皮超级薄,好似冇脂肪位咁。
伴菜都系有好多粗薯条同埋沙律菜🥗,呢份香辣春鸡真系要分一半鸡俾人食先食得晒。
食完主食梗系要食甜品啦,跟餐价加$38就有件芝士蛋糕,价钱又唔贵㖞。
芝士蛋糕🍰唔算好大一件,做饭后甜品就刚刚好。呢款蛋糕芝士蛋糕喺焗过硬身𠮶款,食落去淡淡嘅芝士味又唔会好腻,仲有侧边少少士多啤梨🍓同埋蓝莓🫐衬托,系一款经典又简单的芝士蛋糕。
卡肥好钟意食心太软,当然唔执输一定加埋去食啦!
心太软唔算好大件,刚刚焗起,切出嚟系半凝固热朱古力浆🍫,连埋外皮软熟嘅朱古力蛋糕一齐食,就系心太软嘅滋味😋。加埋跟上的云呢拿雪糕🍨,冷热效果交织,心太软做一餐饭嘅收尾真系好令人🈵足!
冻菠萝特饮
呢两款特饮🍹跟餐都唔使额外加钱,绝对系令人心心眼😍!柠檬特饮就系柠檬片🍋再加梳打水,食咗咁多肥腻嘢,饮梳打水gur下佢真系好舒服。而菠萝特饮🍍就多一份酸甜嘅味道,两杯特饮都非常解腻。 📌整体来说,《Starry Night》由餐汤、前菜、主食、伴菜到 甜品都做到一丝不苟,这么用心经营的餐厅,食客是食得出呢份心意的,希望《Starry Night》能继续在大角咀发光发亮✨。