2022-06-27 27 浏览
夜游东涌,却发现美食。极力推荐大头虾南风海鲜酒家,地点近逸东村及北大屿山医院,交通尚算方便。环境尚算宽敞,充满有大排档风味,仲有户外及室内冷气区选择。而食物方面种类也有很多,基本上小菜、烤鱼、鸡煲等都一应俱全。试咗烧味双拼,选择咗平日少食嘅乳猪同埋大路嘢叉烧,乳猪外皮香脆,脂肪比例平均。叉烧肥瘦匀称,啖啖肉,食完都唔会好大罪恶感。而我最喜欢的菜式是奶油虾,虾膏丰富,咬落整只虾极脆口,表面淋上浓郁的奶油汁,极之惹味。而鸡煲水准亦很高,可媲美坊间专卖鸡煲嘅店舖,够辣够惹味,鸡肉唔鞋口,价钱亦十分合理。另一道冬阴功浸蚬汤汁酸味十足,够哂开胃,捞白饭食都应该几正,够开胃。蚬肉份量合理,配上一大堆配料,包括索满汤汁精华嘅豆腐卜、本身甜美多汁嘅蕃茄等。菠萝生炒骨和姜葱鱼云煲同时上菜。菠萝生炒骨外层香脆,肉质嫩滑,酸酸甜甜又可以送多碗饭。鱼云煲一上枱仲“卟卟”声,够哂新鲜滚热辣,鱼云好新鲜,调味唔算浓,但我地几欣赏,因为咁先食到海鲜的原味道。今次得4个女人仔,好多𩠌菜都冇嗌,下次入开东涌,都可以试下其他菜式😘