2024-06-07
原來東涌逸東邨附近都有好嘢食,仲要係風味大排檔,呢啲嘢惹味我最鍾意,Google map嘅地址都好準確,揸車去好方便,仲可以泊車喺門口,食完就揸車走,冇得頂。呢間<大頭蝦> 幾特別,竟然有一個自己嘅燒味檔,唔通佢啲燒味出品唔錯? 另外,外賣單都一張接一張,相信係東涌市民嘅飯堂。餐廳都有分室外同室內,我坐係室內,位置都唔少。事不宜遲,點幾樣嘢食下先。燒味雙拼餐廳職員話呢度啲燒腩仔好正,係幾得喎!暖暖地皮又脆。另外油雞都好滑,而且份量都唔少,啲個價幾好幾好!蜜桃沙律蝦球份量爆多,尤其是啲蝦球,薄薄嘅炸粉炸咗再撈沙律醬,仲係有啲脆,配埋蜜桃一齊食,就好似巴馬臣火腿配蜜瓜一樣,好夾!避風塘茄子必點!超級出色嘅避風塘菜色,茄子炸粉唔厚,茄子裏面一啲都唔油,傳統避風塘炒法,有洋蔥、豆豉、辣椒一齊炒,非常惹味!<大頭蝦>啲嘢食非常多元化,我見有人食酸菜魚,有人食全隻燒鵝,都有人食蒸海鮮,值得一讚係佢啲燒味,真係唔錯!另外,我都對佢啲小炒有信心,個避風塘真係煮得幾好,我睇返佢餐廳啲相,竟然仲有烤乳豬,不過呢個就真係可能要預訂,有興趣嘅真係要問一問先,整體嚟講,我好鍾意呢間餐廳嘅味道同氛圍,真心推介!
燒味雙拼
蜜桃沙律蝦球