2008-10-15
对不起这一篇比较长,个「喊表情」唔系食物质素,系服务质素。请耐心阅读,相当感谢女朋友老早已留意这间新的日本餐厅,睇杂志介绍相当吸引,由于比较近我工作地方,所以之前就与同事试过午餐,评语系食物不错,不过服务比较粗疏(漏单),可能因为新开张运作未顺,尚可接受,还有就是比较贵,当去<潮楼>饮茶食到饱都只系$70一位,旺角女人街都要$50蚊一位就相对比较贵了,晚饭的话就相当抵,偶然一试无妨。今晚打完波,为了一试这间新舖,明知<十胜>收11点都与女朋友赶落旺角,十点到达,过了晚市时间只剩三四枱客,侍应小姐提醒我们收11点,我们快点了几个菜:1. 网烧汁厚烧猪扒饭套餐2. 地狱汁薄烧猪扒饭套餐3. 芝麻汁露笋沙律4. 免治芝士豚肉5. 豚肉串烧6. 可乐一杯7. 红豆糕上次食套餐,向女朋友提过面豉汤有蚬肉,好有心思,话刚说完就有位「大姐」跟我们说,面豉汤沽清,可转他饮品,因为我已点了可乐,便顺手问一下可否就咁转左做饮品,不收可乐一杯钱,佢竟然要向上级查询!可能因为开张不久呢D突发事件唔识应对,还可以接受,跟住佢转头答我「可以转」就走左去,另外一杯呢?你唔问架!!!结果女友又要调转头叫番佢落单!!!
1. 网烧汁厚烧猪扒饭套餐
2. 地狱汁薄烧猪扒饭套餐
3. 芝麻汁露笋沙律
4. 免治芝士豚肉
5. 豚肉串烧
6. 可乐一杯
7. 红豆糕
上次食套餐,向女朋友提过面豉汤有蚬肉,好有心思,话刚说完就有位「大姐」跟我们说,面豉汤沽清,可转他饮品,因为我已点了可乐,便顺手问一下可否就咁转左做饮品,不收可乐一杯钱,佢竟然要向上级查询!可能因为开张不久呢D突发事件唔识应对,还可以接受,跟住佢转头答我「可以转」就走左去,另外一杯呢?你唔问架!!!结果女友又要调转头叫番佢落单!!!乜咁样架呢间野! 其实此时都觉得相当冇瘾,不过算啦心谂呢间舖又唔乜野贵价食肆(以晚饭来讲),服务差D,味道好咪OK啰。
好在食品都好快到,免治芝士豚肉肉质够厚实,又唔会一味死咸,好想食多件!
芝麻汁露笋沙律份量都几够,好味在于个芝麻汁,我打趣道其实去超市买支汁都可以开舖了~
主食猪扒饭份量适中,厚烧食落咬口够哂,好似食广东烧肉的感觉,但系亦似普通烧肉一样「鞋口」唔够juicy,反而薄烧就食都肉汁同唔会大「鞋」,莫非这就是正宗的豚丼?哪可不得了!咁嘅质素做招牌真令人担心,对面「西门町」个猪扒强得多了!!!女朋友以为红豆糕会系日式的红豆年糕,结果得来都系同茶楼冇分别的红豆糕三件,几失望亦都只怪自己「谂多左」。然而猪扒都较一般茶记好味是事实,我打死都唔会比个「」,最多都系「ok」,都系果句偶然一试无妨。
食到七七八八,人地差吾多埋数要埋单先,更不愉快嘅事发生!!!又系「大姐」过来,我用一张五百元找数,一会儿转过头返来,今餐埋单$176佢找番四蚊比我!!!!!做乜,唔识计数?我就话我比左五百元,「大姐」佢竟然够胆话系我「记错」!佢系一路都有mark低!!我谂任何情况底下都吾系质疑客人,而系自己搞清楚件事先卦!结果「大姐」在第二叠单「发现」我张单,系佢自己搞错,真系好过份,「大姐」冇道谦,结果都系经理过来打完场同道谦,但此时我同女朋友已相当冇瘾,比隔离几枱望住令我们相当尴介,好似我地夜妈妈在<十胜>搞事咁!
其实普遍个个侍应都系有礼貌的,但一个「大姐」嘅「待客态度」足以扣哂之前所有分数!
最后想讲多一次,其实<十胜>食物并不是太差,系个猪扒「鞋口」D~~(sorry呢间野出名系咩话?)
成个「喊表情」都系多得「倒米大姐」嘅「倒米服务态度」,下次唔好嘞!(sorry应该都冇下次)
PS. 唔知有冇人发现冇写过 5. 豚肉串烧? 唔系我唔记得,系佢地又漏单,我又冇得食了!!,谂住帮衬的话,记得记得记住自己点过乜,食过乜,同埋找数张银纸嘅number呀!!