2016-12-03 342 浏览
今日下午茶试下依间咁多人排队嘅好包「本人是包王(中学被封),因为每次饮茶人地叫虾饺烧卖,我就叫叉烧包、奶黄包、大包.......我真系无包不欢!」去到嘅时候大概三点左右,已经有好多巴打丝打等紧,落左单大概排15份左右啦。我叫左个1号香蒜椒盐无骨鸡翼包加绿茶菊花蜜。大概等左十五分钟左右就有得食,我住得都算近拎到返屋企先食。一打开个包,当然系电话食先啦!阵阵香蒜味系个纸袋度扑出黎。打开有一只半鸡翼(三只细鸡翼)、生菜、青瓜、美乃兹(唔甜日本沙津酱)。讲返个包嘅质感好软熟,算系中上意大利软包。鸡翼比预期中有少少失望,因为香蒜较重、食落去只系觉得好似食紧有皮嘅肉,无咩鸡肉味,但庆幸都无雪味。整体上,包同鸡翼依个配搭真系好新鲜,同埋建议即场食,因为系即叫即做,过左一阵,个鸡翼嘅热力会影响配菜变淋。另外,我个人觉得配日式美乃兹真系有点多左,因为本身香蒜已经够浓味,再加埋美乃兹,令到成个包咸味太重,就算有青瓜同生菜都解唔到。绿茶菊花蜜偏甜少少,盖过左绿茶味。少少见意,依个包想再醒胃些少,唔用美乃兹,改用黑醋涂系包再夹材料。食落无咁腻!又或者加多一片生菜或蕃茄,食落更清爽!如果单纯想个包唔太干而加酱,
今日下午茶试下依间咁多人排队嘅好包

讲返个包嘅质感好软熟,算系中上意大利软包。

少少见意,依个包想再醒胃些少,唔用美乃兹,改用黑醋涂系包再夹材料。食落无咁腻!又或者加多一片生菜或蕃茄,食落更清爽!如果单纯想个包唔太干而加酱,可以改用泰式鸡酱,效果fusion 得黎又够搭。

因为本身个包做得好,会再支持,期待下次试慢煮猪腩肉包再同大家分享!
2016-12-03
15 分钟 (外卖自取)