2020-06-05
𝚃𝙰𝙸𝚆𝙰𝙽𝙴𝚂𝙴 𝙲𝚄𝙸𝚂𝙸𝙽𝙴 🇹🇼 .呢间新开嘅台式餐厅系由歌手龙小菌同朋友一齐开嘅 佢有咩咁特别?呢到大部份沿用台湾直送嘅食材仲要请埋台湾嘅厨师👩🏻🍳一定够晒台风🤤我觉得好值得一试 除左环境好靓员工服务态度好之外 食物嘅味道都好啱我😍会再encore‼️.眷村牛肉卷葱饼🌮 $48平时去台湾餐厅都系食蛋饼 但系呢度唔系用薄薄嘅煎饼 系用咗葱油饼😋虽然佢厚啲 但系都唔会抢左内馅嘅味 反而食落更加有咬口仲带淡淡嘅葱油香😍馅嘅配搭好特别 除左牛展之外仲有青瓜丝同酸菜🤩牛展食落好浓牛味 唔会好韧👍🏻成个卷卷嘅感觉好清新好健康🤤口感仲好丰富💓呢个推介❣️.大肠拼小肠🌭(tea set) $48 第一次食呢款嘢食 喺台湾都未食过🤣宜家先知原来佢系糯米肠 再包住一条台湾肠🤫因为我不嬲都唔太钟意食台湾肠 觉得佢有啲似甜甜地嘅腊肠🙈所以我唔太钟意食呢个~~但系我觉得口感几得意😎糯米肠腍腍地软绵绵又带点烟韧 再配埋比较结实嘅台湾肠 又唔错😋同埋佢个味道比较淡 再配埋条浓味啲嘅肠 可以中和番 味道啱啱好😝.招牌黄金泡菜🌶🥬 $35其实我食完都唔知黄金泡菜嘅黄金姐系咩味🧐黄金多数都系形容咸蛋黄 但系我又唔
眷村牛肉卷葱饼🌮 $48
大肠拼小肠🌭(tea set) $48
招牌黄金泡菜🌶🥬 $35
其实我食完都唔知黄金泡菜嘅黄金姐系咩味🧐黄金多数都系形容咸蛋黄 但系我又唔太食得到有咸蛋黄味🤔我觉得佢似系比较甜冇咁辣嘅韩式泡菜😚不过我略嫌佢个味浓咗少少🤏🏻淡番少少嘅话都几开胃😋
奔之卤肉饭🍚 (tea set) $48
我平时唔太钟意食卤肉饭 但系我几钟意食呢个😍佢用咗西班牙饲养猪嘅猪肩颈肉切条 煮到溶化起胶 未算系入口即化 但系食落肥瘦啱啱好 唔会太油腻又唔会太鞋口🤩呢度仲用咗日本米 口感烟韧啲😋不过佢个卤肉味偏淡 重口味嘅可能觉得唔好食 但系我自己好钟意🤤卤肉饭仲配半只卤水蛋同埋青瓜🥒呢度嘅青瓜系有腌过嘅 酸酸甜甜几开胃🤤
宜兰盐酥鸡🐣 $48
佢地用咗泰国天然走地鸡 无添加激素,抗生素,荷尔蒙 感觉健康好多✨鸡肉炸到外脆内软 炸得啱啱好唔会太过干又唔会太过油 炸皮仲好薄😍每一旧鸡都大大嚿 啖啖肉😋原本expect佢系咸咸地 不过佢系偏甜 可能宜兰嘅味道系咁😂
师大香酥排骨🐷 $48
呢个排骨个味都系偏甜🙈肉嘅份量都几多😝不过有两三旧都好肥🧐我自己唔太钟意食呢个 觉得佢个肉质有啲干🤫可能overcook左🤣
热水果乌龙茶🍵 $42
呢个水果茶嘅茶底好香‼️系用咗炭焙乌龙茶😍水果都好丰富:热情果,西瓜,西柚,火龙果,苹果🤩酸酸甜甜 再配埋清香嘅乌龙茶 够晒解渴 夏天饮最啱☀️