2023-12-09
唔知有冇人同我一样,久唔久就会片皮鸭瘾起,临近年尾想对自己好一点,就揾左间睇落好精致既粤菜馆-鸭大哥!位于鲗鱼涌太古坊既鸭大哥系新开既分店,店内宽敞,装修高雅,环境舒适,店员态度都非常亲切有礼。🍽️北京烤鸭 (半只)$308 - 薄饼皮好透薄,有点Q弹感,不会过厚像面糊般,底下亦摆放著蜡烛保温,很贴心。烤鸭皮油亮,食落充满油香,皮脆肉嫩,再配搭大葱、青瓜、烤鸭酱,真系好好味!好满足!另外,佢仲可以配红糖或芝麻酱,不同配搭,不同滋味😋🍽️云南黑土猪叉烧 $168 - 二人份量都不少,外皮烧得焦香,涂上蜜汁的色泽很美,系好味叉烧既半肥瘦,用黎送饭一流!🍽️麦香黄金虾 $108 - 摆盘非常精美,麦片同虾球外皮都炸得香脆,增添了口感,虾🦐肉质鲜嫩,食落好弹牙。虾球咸香味十足,色泽非常诱人😍下面用红火龙果垫著,唔知其他人会唔会食,但我就照食埋,食落好香甜,一点都不马虎!丝苗白饭 $20 - 丝苗白饭软硬适中,芳香可口,除左片皮鸭可单吃,其他两样𩠌茶都很好下饭,紧系要叫返碗白饭!鸭大哥水准真系好高,环境又舒服,就黎做冬,又系同屋企人一起食饭做节既好选择!