曲奇童话喺香港都有好多分店㗎,今次我就专程去到铜锣湾分店,而家铜锣湾Sogo都有得卖😍佢哋嘅月饼同软曲奇更加系有唔少好评。四喜礼盒🥮奶黄月饼奶黄入口湿润,奶香都好丰富,饼皮又薄,唔怪得咁受人欢迎。🥮柑橘伯爵茶月饼除左茶香之外,仲有柑橘既香甜,味道非常丰富。🥮绿茶玫瑰红豆月饼红豆同绿茶真系绝配呀,好味。🥮双重朱古力月饼朱古力嘅层次感丰富,味道非常香浓,好好味呀。软曲奇方面,佢哋有麻薯软心曲奇,同一般软曲奇。🍪麻薯曲奇既口味有:花生麻薯,朱古力麻薯,绿茶栗子麻薯同伯爵茶麻薯。🍪麻薯入口幼滑,仲唔痴牙添,令到成个软曲奇口感非常丰富。当中朱古力同花生味道比较重,其余两只味嘅味道就比较清淡,适合钟意食唔同口味嘅人。🍪软曲奇嘅口味有:双重朱古力,绿茶开心果南瓜子,咸蛋芝士同玫瑰草莓。虽然冇咗麻薯,但软曲奇占嘅份量多咗,可以清楚咁感受到软曲奇既魅力。当中我觉得最特别嘅莫过于系咸蛋芝士,咸蛋味非常香浓,配上芝士嘅味道令到成个软曲奇有少少咸味,好有特色。

四喜礼盒

🥮奶黄月饼
奶黄入口湿润,奶香都好丰富,饼皮又薄,唔怪得咁受人欢迎。

🥮柑橘伯爵茶月饼
除左茶香之外,仲有柑橘既香甜,味道非常丰富。

🥮绿茶玫瑰红豆月饼
红豆同绿茶真系绝配呀,好味。

🥮双重朱古力月饼
朱古力嘅层次感丰富,味道非常香浓,好好味呀。

软曲奇方面,佢哋有麻薯软心曲奇,同一般软曲奇。