香港本地朋友帶我來的!真的好好吃喔🥹甜品腦袋把持不住,一口氣吃了半盒,奶香奶香的,又脆又酥,太好吃了!!!包裝也好好看,送人做手信很合適。這家是文華東方和半島的西餅總廚開的,在店裡看到了任達華的簽名,明星同款曲奇 get😍除了曲奇,蝴蝶酥也很出名,顏值好高包裝也很好看!曲奇和蝴蝶酥口味很多,本來還糾結買什麼口味,沒想到混合裝一盒就能吃到很多種口味~mini蝴蝶酥還是頭一回吃🦋低糖這點我很喜歡,老人小孩都可以吃呢!
香港本地朋友帶我來的!真的好好吃喔🥹

2023-01-27 812 浏览
一向有食開曲奇童話嘅出品🍪知道佢哋出咗一款新春特別版除咗好意頭之外, 仲有幾款期間限定口味梗係即刻買嚟試試啦~🧧金獅獻瑞除咗有可愛嘅覆盆子獅子外型曲奇之外,仲有期間限定巴馬火腿、鹹蛋芝士、紅棗山核桃同金橘伯爵茶等口味...我自己就最鍾意鹹蛋芝士同紅棗山核桃口味, 前者鹹香鬆脆, 又唔會有油膩感覺; 後者香甜清新, 紅棗同核桃嘅味道出奇地夾, 兩款都係我推介口味😋🧧金玉滿堂一盒裡面有四款經典口味, 兩款金箔曲奇+兩款蝴蝶酥, 四款都係我鍾意嘅口味; 經典嘅鹽之花同朱古力曲奇加上金箔, 份外高貴; 玫瑰蝴蝶酥顏色鮮豔特別應節, 送禮自用都相當合適~特別欣賞今次禮盒將曲奇同蝴蝶酥二合為一, 等我可以一次過滿足兩個願望🤭
一向有食開曲奇童話嘅出品🍪
知道佢哋出咗一款新春特別版
除咗好意頭之外, 仲有幾款期間限定口味
梗係即刻買嚟試試啦~

🧧金獅獻瑞
除咗有可愛嘅覆盆子獅子外型曲奇之外,

🧧金玉滿堂

2023-01-19
金玉滿堂
  • 鹹蛋芝士曲奇、紅棗山核桃曲奇
💖曲奇童話💖由前5星酒店行政總廚主理擁有豐富烘培經驗👨🏻‍🍳而且選用高質食材😉有保證喔!今個新年推出新年氣氛曲奇禮盒迎接兔年🐰每一塊曲奇由人手製作🙌🏻部分材料選用法國頂級食材🤩仲有足金金箔添無添加任何香料、防腐劑❌獨立包裝設計😙🦁金獅獻瑞🦁9款味道曲奇共36片🍪覆盆子獅子🍪巴馬火腿🍪醎蛋芝士🍪鹽之花🍪綠茶南瓜籽🍪紅棗山核桃🍪金橘伯爵茶🍪蝴蝶酥🍪莓瑰蝴蝶酥🏵️金玉滿堂🏵️4款口味曲奇共12片🍪金泊鹽之花🍪金泊朱古力🍪莓瑰蝴蝶酥🍪蝴蝶酥
💖曲奇童話💖由前5星酒店行政總廚主理
擁有豐富烘培經驗👨🏻‍🍳而且選用高質食材😉有保證喔!

今個新年推出新年氣氛曲奇禮盒迎接兔年🐰
每一塊曲奇由人手製作🙌🏻
部分材料選用法國頂級食材🤩仲有足金金箔添
無添加任何香料、防腐劑❌
獨立包裝設計😙

🍪金泊朱古力
🍪莓瑰蝴蝶酥
🍪蝴蝶酥

2023-01-08 295 浏览
仲有幾個星期就到農曆新年,我趁住呢個機會去咗曲奇童話買咗兩盒佢哋新出嘅賀年產品。金獅獻瑞呢盒曲奇都幾有份量,一共有36片。口味方面,一共有八種口味,當中比較特別嘅我就覺得有夠晒鹹香嘅鹹蛋芝士,充滿特色嘅巴馬火腿,帶少少鹹味嘅鹽之花,合桃味濃郁嘅紅棗山核桃等等。每一片曲奇都焗得好香脆,加上口味夠晒多,啱晒唔同口味嘅人。金玉滿堂呢盒份量雖然冇咁大,但有幾款曲奇都幾有特色,包括非常之酥脆嘅蝴蝶酥,朱古力味突出嘅金泊朱古力等等,都非常之啱我口味。其實我覺得曲奇童話對每款產品都有佢嘅執着喺度,曲奇嘅口味五花八門得來,每款都有佢獨有嘅特色,呢兩盒賀年曲奇我自己就覺得非常好味。

2022-12-14 242 浏览
就快到聖誕節🎄,唔知大家準備咗啲咩聖誕禮物?呢間曲奇店嘅曲奇都唔係第一次幫襯☺️ @contedecookieoffica既製餅師傅係文華東方酒店及半島酒店前西餅行政總廚‼️一聽就知幾勁啦😍今次點可以錯過佢哋出品嘅薑餅人曲奇啊🤗.✨薑餅人家族組合 $148特大手製薑餅人男&女各x1白雪星屋鹽之花曲奇x1綠茶紅莓聖誕樹曲奇x1.✨ 聖誕禮盒 $168手製薑餅人 x6綠茶紅莓聖誕樹曲奇x3白雪星星鹽之花曲奇 x3.⚠️ $200交換聖誕禮物之選,無論男仔定女仔都一定啱食‼️
✨薑餅人家族組合 $148
手製薑餅人 x6
綠茶紅莓聖誕樹曲奇x3
白雪星星鹽之花曲奇 x3
2022-12-05 291 浏览
我係sogo地庫買左3 塊 大大塊曲奇, 分別係 朱古力, 綠茶杏仁, 同 咸蛋芝士, 一共105蚊即日返到屋企就攞個朱古力出來食, 好神奇地, 一攞上手, 成件曲奇就自動粉碎, 一地都係碎, 我成個人呆左, 因為俾左咁貴, 喂有執地下d粉來食, 食落去, 唔係好甜, 係mud朱古力味, 同好食接不上邊之後試個咸蛋芝士, 都係好粉, 少心地攞少少來食, 食落都係好粉, 有咸蛋味, 無芝士味, 好似食緊甜甜地ger咸蛋, 唔好食綠茶杏仁是預期的味道, 有綠茶未, 無mud杏仁味, 不過最小無之前兩件咁粉, 不過都係唔好食如果你喜歡買貴野, 食d好粉ger曲奇, 這是一個很好的選擇。

2022-12-04
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
  • 綠茶杏仁比較正常
2022-09-10 327 浏览
曲奇童話的食品一向很有名氣,靜靜也很喜歡吃的😎。今年推出數款月餅,充滿節日氣氛的包裝盒,採用紫色外盒配著可愛的兔兔登月。《喜月》鮮造月餅,由人手鮮造直送各分店,以保持最好的品質😚。-▪︎喜月四喜禮盒 限時8折 HKD$302.4/盒一盒八件共四款口味月餅,分別是尊貴奶黃、雙重朱古力、柑橘伯爵茶及綠茶玫瑰紅豆。每一款採用不同顏色,加熱過後味道更香,配杯茶飲享受悠閒的下午🙈。月餅外皮薄薄的,口感鬆軟酥香。-💓尊貴奶黃💓近年大受歡迎的口味,加熱過後味道更香濃。咸蛋黃味重,口感幼滑細膩,熱辣辣吃的口感很喜歡。.💓雙重朱古力💓香濃的Valrhona可可粉,配著口感豐富的Cacao Barry朱古力粒。帶來雙重朱古力滋味,味道香濃甜而不膩。.💓柑橘伯爵茶💓酸酸甜甜的組合感覺特色,柑橘香味十足,伯爵茶茶味清香。整體味道較清新,是吃得到的茶飲😋。.💓綠茶玫瑰紅豆💓綠茶配紅豆是絕配的組合,加入玫瑰味道更清香,帶來特別的口感,令到層次感較豐富☺️。先吃到綠茶味道清香,後者紅豆蓉口感綿密,最後散發著玫瑰的香味。-

▪︎喜月四喜禮盒 限時8折 HKD$302.4/盒

💓尊貴奶黃💓
💓雙重朱古力💓
💓柑橘伯爵茶💓
💓綠茶玫瑰紅豆💓
2022-08-31
2022-09-02 153 浏览
由半島酒店+文華酒店真正總廚打理嘅曲奇童話Conte De Cookie好有名,今次中秋推出多款口味月餅今次我要咗🥮喜月四喜禮盒The Blessings 8件裝🍊柑橘伯爵茶月餅/ 🍫雙重朱古力月餅🟡尊貴奶黃月餅/ 🌹綠茶玫瑰紅豆月餅(各2個/每個約50克)材料上乘,用上coco barry 可可粒、法國牛油等高級食材係真正手工奶黃月餅,雙重朱古力月餅都好吸引我,與一般月餅多點味道上嘅選擇,另外伯爵茶都係我鐘意嘅,茶味帶點清新感覺,較清香另外仲有真金箔朱古力軟曲奇同其他不同口味軟曲奇,下次經過要再試試📆即日至10/9💰原價$378,現8折$302.4🚩Conte De Cookie @contedecookieoffical 📍Sogo Supermarket pop-up store

今次我要咗
🥮喜月四喜禮盒The Blessings 8件裝
🍊柑橘伯爵茶月餅/ 🍫雙重朱古力月餅
🟡尊貴奶黃月餅/ 🌹綠茶玫瑰紅豆月餅
(各2個/每個約50克)

📆即日至10/9
💰原價$378,現8折$302.4

2022-09-02
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2022-08-30 160 浏览
買咗軟曲奇系列☺️🍫雙重朱古力:鬆軟綿綿朱古力曲奇同朱古力粒,每一口都係濃厚朱古力味道🍓玫瑰草莓:玫瑰清新加甜美草莓,好香😝💚綠茶開心果南瓜子:面頭鋪滿粒粒南瓜子,啖啖果仁香🧀鹹蛋芝士味:用咗上等鹹蛋同巴馬臣芝士製作☺️ 咸香好食
買咗軟曲奇系列☺️

🍓玫瑰草莓:玫瑰清新加甜美草莓,好香😝
💚綠茶開心果南瓜子:面頭鋪滿粒粒南瓜子,啖啖果仁香
🧀鹹蛋芝士味:用咗上等鹹蛋同巴馬臣芝士製作☺️ 咸香好食
2022-08-28 169 浏览
最近行街係SOGO見到間🍪曲奇好正原來係由前半島酒店西餅總廚金師傅及前文華東方酒店西餅總廚黃師傅主理打造出殿堂級無添加曲奇及蝴蝶酥店舖主要以減糖、無添加色素、香精、膨脹劑製做比較健康同適合🇭🇰港人口味口味仲有成8款咁多😍🔸軟曲奇დ 雙重朱古力軟曲奇დ 玫瑰草莓軟曲奇დ 綠茶開心果南瓜子軟曲奇დ 鹹蛋芝士軟曲奇🔸麻糬軟曲奇დ 朱古力麻糬軟曲奇დ 花生麻糬軟曲奇დ 伯爵茶麻糬軟曲奇დ 綠茶栗子麻糬軟曲奇曲奇每塊都好大塊,成隻手掌咁大!每款口味都好獨特,如果食前放入焗爐焗5分鐘仲有外脆內軟口感。麻糬款咬入好Q軟,層次更豐富。我最鍾意雙重朱古力軟曲奇,店家用左經曲品牌 Valrhona 的可可粉及Cacao Barry的朱古力優質食材,朱古力味好濃郁。同時,每款都加入🇫🇷法國珍貴海鹽鹽之花 “Fleur de sel de Guerande“來調味,香港獨有😏綠茶開心果南瓜子軟曲奇口味非常獨特,食落兩者味道好夾。開心果仲好香脆。
最近行街係SOGO見到間🍪曲奇好正
原來係由前半島酒店西餅總廚金師傅
及前文華東方酒店西餅總廚黃師傅主理
打造出殿堂級無添加曲奇及蝴蝶酥
店舖主要以減糖、無添加色素、香精、膨脹劑製做
比較健康同適合🇭🇰港人口味

2022-08-24
用餐时段
下午茶
2022-08-20 325 浏览
“ 曲奇童話 🎠 天然食材 ”由有五十幾年豐富經驗嘅頂級廚師🧑🏻‍🍳製造;店舖用咗法國天然牛油🧈、美國雞蛋🥚、🇫🇷法國經曲品牌 Valrhona 嘅可可粉及Cacao Barry朱古力;每款都加入咗法國珍貴嘅海鹽鹽之花 Fleur de sel de Guerande 嚟調味,香港獨有。絕無加入色素、香精同膨脹劑曲奇賣相每個都脹卜卜,每件厚實又大件 (約手掌心嘅size咁大),有4款麻糬軟心曲奇 及 4款軟曲奇,全部入口鬆軟,食之前最好就係放入微波爐 或 焗爐焗一焗先,外脆內軟,食出真實嘅美味====== ====== ======“ Soft mochi cookie 🍪”[ 花生麻糬軟曲奇 🥜 ] 好香濃嘅花生味,外脆內軟,麻糬口感煙韌綿滑,面層舖滿粒粒花生好有咬口[ 朱古力麻糬軟曲奇 🍫 ]含真正可可豆成份嘅朱古力,聞到香濃朱古力味,口感食落鬆軟綿綿,味道又唔會太甜,同入面嘅煙韌麻糬好夾,朱古力控會愛上[ 綠茶粟子麻糬軟曲奇 🌰 ]用焗爐焗番熱更香更好味,曲奇頂有粒栗子,綠茶味好香,入面有栗子蓉 + 綿滑嘅麻糬,口感特別,估唔到綠茶 + 栗子味道會咁夾,味道唔甜[ 伯爵茶麻糬軟曲
“ 曲奇童話 🎠 天然食材 ”

====== ====== ======
“ Soft mochi cookie 🍪”
[ 花生麻糬軟曲奇 🥜 ]

[ 朱古力麻糬軟曲奇 🍫 ]

[ 綠茶粟子麻糬軟曲奇 🌰 ]

[ 伯爵茶麻糬軟曲奇 🍵 ]
濃濃嘅伯爵茶味,口感鬆軟,焗番熱嚟食,令味道更突出,入面有夾心餡
====== ====== ======
“ Soft cookie 🍪 ”
[ 雙重朱古力軟曲奇 🍫 ]
朱古力曲奇已經好吸引,口感唔甜已經好正,仲用咗特製嘅流心朱古力醬,做出濃濃嘅雙重朱古力曲奇,曲奇中間放有金箔做裝飾,更特別

[ 玫瑰草莓軟曲奇 🌹 ]
放咗天然玫瑰及清甜嘅草莓,好香嘅草莓味,味道微甜,口感鬆化,好夾嘅配搭,必食

[ 綠茶開心果南瓜子軟曲奇 🎃 ]
綠茶 + 開心果 + 南瓜子嘅軟曲奇,口感豐富多層次,外層香脆,內裡軟綿綿,口感鬆化

[ 鹹蛋芝士軟曲奇 🧀 ]
好有驚喜嘅曲奇,曲奇加入鹹蛋黃,中間食到巴馬臣芝士,鹹香味突出,同其他曲奇味道好唔同,正
2022-08-17
外卖自取
曲奇童話喺香港都有好多分店㗎,今次我就專程去到銅鑼灣分店,而家銅鑼灣Sogo都有得賣😍佢哋嘅月餅同軟曲奇更加係有唔少好評。四喜禮盒🥮奶黃月餅奶黃入口濕潤,奶香都好豐富,餅皮又薄,唔怪得咁受人歡迎。🥮柑橘伯爵茶月餅除左茶香之外,仲有柑橘既香甜,味道非常豐富。🥮綠茶玫瑰紅豆月餅紅豆同綠茶真係絕配呀,好味。🥮雙重朱古力月餅朱古力嘅層次感豐富,味道非常香濃,好好味呀。軟曲奇方面,佢哋有麻薯軟心曲奇,同一般軟曲奇。🍪麻薯曲奇既口味有:花生麻薯,朱古力麻薯,綠茶栗子麻薯同伯爵茶麻薯。🍪麻薯入口幼滑,仲唔痴牙添,令到成個軟曲奇口感非常豐富。當中朱古力同花生味道比較重,其餘兩隻味嘅味道就比較清淡,適合鍾意食唔同口味嘅人。🍪軟曲奇嘅口味有:雙重朱古力,綠茶開心果南瓜子,鹹蛋芝士同玫瑰草莓。雖然冇咗麻薯,但軟曲奇佔嘅份量多咗,可以清楚咁感受到軟曲奇既魅力。當中我覺得最特別嘅莫過於係鹹蛋芝士,鹹蛋味非常香濃,配上芝士嘅味道令到成個軟曲奇有少少鹹味,好有特色。

四喜禮盒

🥮奶黃月餅
奶黃入口濕潤,奶香都好豐富,餅皮又薄,唔怪得咁受人歡迎。

🥮柑橘伯爵茶月餅
除左茶香之外,仲有柑橘既香甜,味道非常豐富。

🥮綠茶玫瑰紅豆月餅
紅豆同綠茶真係絕配呀,好味。

🥮雙重朱古力月餅
朱古力嘅層次感豐富,味道非常香濃,好好味呀。

軟曲奇方面,佢哋有麻薯軟心曲奇,同一般軟曲奇。

曲奇童話呢個牌子唔知大家有冇聽過呢❤️佢哋用嘅師傅有50年嘅經驗☺️係前文華半島主廚主理,所以當中嘅曲奇餅點呢啲絕對有質素!今次就試咗佢哋招牌嘅軟心曲奇同麻薯曲奇系列,改良傳統軟曲奇又甜又軟口感,特別採用輕盈配方。大師廚藝丶優質食材丶軟滑口感,帶來六星級酒店才有的水準❤️兩個系列加埋嘅曲奇款式總共有八款,難得去到我梗係一次過試晒啦🤣🤣🍪花生麻糬軟心曲奇 麻薯好煙韌,加上係軟心曲奇,成個口感好soft🥰 店舖採用左法國牛油,所以非常香滑,加咗花生粒粒口感好好👍🏻花生味道好香濃🥰🍪朱古力麻糬軟心曲奇 朱古力採用左法國嘅純朱古力🍫味道好高級!絕對唔係嗰種冇乜朱古力味嘅曲奇😁牛油味亦都好香,曲奇好厚實,食完好滿足呀!不過呢一款偏甜介意嘅朋友就注意啦🤫我自己就好鍾意~🍪綠茶栗子麻糬軟心曲奇綠茶味都好香💚唔會好甜,一樣加咗麻薯成個口感好好👍🏻唔好以為栗子就係上邊嗰粒咁簡單呀🤣入邊都有啲栗子蓉㗎!兩者味道好夾☺️🍪伯爵茶麻糬軟心曲奇伯爵茶味道好出,不過記得如果唔係即日食嘅話要叮返佢或者焗返佢啊~🍪雙重朱古力軟曲奇同樣採用左法國嘅朱古力🍫所以真係好濃郁❤️入口都唔會好甜,特別在於多咗一層朱古力朱古力醬,上邊仲有
係前文華半島主廚主理,所以當中嘅曲奇餅點呢啲絕對有質素!

🍪花生麻糬軟心曲奇

🍪朱古力麻糬軟心曲奇
朱古力採用左法國嘅純朱古力🍫味道好高級!
絕對唔係嗰種冇乜朱古力味嘅曲奇😁

🍪綠茶栗子麻糬軟心曲奇

🍪伯爵茶麻糬軟心曲奇

🍪雙重朱古力軟曲奇
同樣採用左法國嘅朱古力🍫所以真係好濃郁❤️入口都唔會好甜,特別在於多咗一層朱古力朱古力醬,上邊仲有金箔,做裝飾真係好精緻!

🍪玫瑰草莓軟曲奇
口感鬆化,曲奇入邊嘅草莓同玫瑰香味好夾,呢一個組合幾特別,值得一試啊🫶🏻

🍪綠茶開心果南瓜子軟曲奇
食咗咁多款曲奇其中一款深刻嘅😍綠茶味都好香,但加咗開心果同埋南瓜子真係多咗一種口感,好香口!而且呢一款完全唔會好膩~

🍪鹹蛋芝士軟曲奇
其實我自己就唔係好鍾意鹹蛋黃嘅產品🥹最後自己試咗呢一款非常有驚喜🥹🥹
鹹蛋同芝士好夾,食落去有啲似鹹鬆餅同芝士包嗰種感覺🤔相比起之前食咗咁多甜嘅曲奇,呢一款真係好煥然一新!非常推介!

曲奇童話啲曲奇真係做得好出色,每一款嘅賣相丶食材味道嘅配搭都睇得出好有心思👅
軟芝士同麻薯曲奇我都好鍾意,不過我自己相對咁鍾意軟曲奇🍪因為唔會比麻薯搶咗鏡更加食到嗰種曲奇嘅口感同埋牛油香味🥰主要係冇咁飽🤣🤣不過兩款都真係好高質!

留意番即日食當然係最新鮮最好味嘅,但如果你買咗好幾款,好似我咁未必即日食晒嘅話,記得雪櫃保存,同埋根據返佢俾你嗰張卡紙去整返熱佢食,叮返佢同焗返佢都得!😊

2022-08-06 113 浏览
酒店行政總廚加持!集合半島奶黃,為文華東方配製嘅🌹玫瑰果醬。配方減甜減油,嘆盡傳統月餅🥰都可輕巧享受浪漫中秋~ 🎁喜月四喜禮盒 八個一盒 每款各2 $368 六星尊貴奶黃+柑橘伯爵茶+綠茶玫瑰紅豆+雙重朱古力 🥚六星尊貴奶黃月由金師傅於70-80年代在半島酒店創立的奶黃配方再加以改良🥣優質鹹蛋,加入法國Guérande鹽之花等上等食材,鹹味鮮香,口感香滑。 🍊柑橘伯爵茶月微酸柑橘配上濃厚伯爵茶,🍵果香茶香,比例平衡。 🌹綠茶玫瑰紅豆月優質紅豆,天然玫瑰花瓣,由黃師傅為文華東方酒店配製之玫瑰果醬的餡料😍好特別!清新綠茶外皮,綿密紅豆香,味道清新不油膩。 🍫雙重朱古力月採用法國頂級品牌Valrhona可可粉,🇫🇷甘香醇厚。配上 Coca Barry 真正可可粒朱古力粒,每一口都充滿濃濃朱古力口感💓 超推薦驚喜紅豆!切開時已經見到滿滿豆蓉🥳頂級奶黃月,濃郁朱古力,多重體驗🌙陪你度過團聚佳節。@contedecookieoffical📍灣仔/銅鑼灣/尖沙咀/屯門

🎁喜月四喜禮盒 八個一盒 每款各2 $368
六星尊貴奶黃+柑橘伯爵茶+綠茶玫瑰紅豆+雙重朱古力

🥚六星尊貴奶黃月

🍊柑橘伯爵茶月
微酸柑橘配上濃厚伯爵茶,🍵果香茶香,比例平衡。

🌹綠茶玫瑰紅豆月

🍫雙重朱古力月

@contedecookieoffical
📍灣仔/銅鑼灣/尖沙咀/屯門
2022-06-03 204 浏览
一直都是買開盒裝的雜錦款式曲奇,今次想試吓佢啲蝴蝶酥和單點曲奇👇🏽原味蝴蝶酥↙️甜道適中,口感鬆化,唔硬,size 剛好👍🏻下次會試吓其他味道的蝴蝶酥。咖啡夏威夷果仁曲奇↙️一向好喜歡咖啡,非了聞到還食到香純的咖啡味,配埋夏威夷碎果仁一齊食,好夾😋口感和甜度不用特別描述,貫徹以往一向夠鬆脆和適中👍🏻👍🏻綠茶開心果南瓜子曲奇↙️和咖啡一樣咁出色,聞到和食得出綠茶的茶味,有少少茶的甘香,加埋兩種果仁,好有層次感。😄單點好處,全盒都是一種味,獨立包裝夠存氣,揀自己最鍾意個隻味,就可以食得多啲😆當然盒裝會平啲,但就溝咗啲可以無咁想食的味道。

原味蝴蝶酥↙️
咖啡夏威夷果仁曲奇↙️