2018-01-15
朋友仔系外国返来,不过只系得个weekend时间见面,所以就约左出中环high tea! 哈~呢家中环唔系得d文x酒店先有得high tea既,呢家系兰桂芳附近原来都开多左好多楼上café有得high tea! 今日就拣左威灵顿广场楼上既 ”Espuma” high个靓tea!拣Espuma主要系见到张好吸引既poster,个Cotton candy Fondue tea set好吸引啊 (尤其个棉花糖),真系见到都心心眼!! 对女仔黎讲,high tea既野最紧要系靓、靓、同埋好靓! 呢个tea set真系好吸睛啊! 一只木转盘,上面放满甜品,最抢眼既就系好大既棉花糖波波啊! 整个Tea set就好似只飞船咁,感觉好梦幻!呢个Cotton candy tea set有好多野食:头盘有Scone (配fresh cream同strawberry jam) 同八爪鱼鲜芒莎莎,个scone好的骰同香口;莎莎个酸味调得几好,好开胃! 之后仲有三款小食:炸鸡格仔饼 + 迷你炸鱼薯条筒 + 忌廉粟米肉碎脆卷! 最特别系个格仔饼啊! 格仔饼夹住d炸鸡,外面有wasabi酱,辣辣地几过隐! 甜品方面
甜品方面,有呢度最出名既waffle同棉花糖,个waffle真系好香脆,未试过食表面好香脆,但入口即熔既waffle,舔埋个Earl grey火锅既”汤底”,又系另一番味道! 棉花糖其实度度食都一样,不过呢度既卖相特别靓! 因为真系好大球,仲大过我块面,哈! 最适合相机先食! 除此之外,甜品有Macaron波板糖、三色粉团、鲜杂果,全部都可以配Earl grey火锅食,都唔错!
倾计又点少得饮品呢, 我地试左"蜜瓜雪梨菊花茶", 呢个茶有阵阵菊花既清香, 现有蜜瓜雪梨等生果, 食完D甜野饮返啖确实唔错~
其实high tea除左野食要靓之外,环境都好紧要,我地两姐妹食下、影下、笑下,好快就过左两个钟! 好好彩我地坐左个窗边位,可以望到半山同部份兰桂芳既风景,咁岩又好好天,hea下hea下又一个下午啦! 正!