2015-12-13 369 浏览
自问对佐敦区嘅餐厅都颇为熟悉,但系自己却从来都未去过庄士伦敦广场食饭。今次朋友主动邀请,就上到黎大喜家,放纵自己一晚。餐厅嘅环境都算宽敞,比起旺角尖沙咀嘅放题,坐得相对舒服。而侍应嘅招呼亦当周到,系我地点左啲日式小食同刺身之后,佢地亦都同我地介绍返有沙津吧,我当然就当仁不让,即刻出去睇下有咩野食。见到沙津吧都有不同款式嘅沙津之外,其他前菜亦都有供应,包括日式八爪鱼,菠萝等等,味道唔错之余,亦见到侍应每隔一段短时间就refill一次,确保各种沙津前菜都系新鲜!食完沙津同前菜,紧随其后嘅系我最引颈以待嘅刺身, 厚切嘅三文鱼, 入口嫩滑; 带子软绵弹牙, 多吃几粒也不怕; 鲍鱼带著原始嘅鲜味, 基本上不用点任何酱油, 都能食得出点点如海水般嘅咸味, 的确够新鲜!各款寿司系极具质素, 饱满嘅花之恋, 配上丰富嘅蟹籽, 感觉相当满足! 而呢度火灸寿司, 我觉得比好多知名嘅寿司店更好, 特别要推介嘅系三文鱼腩同埋浦烧鳗鱼。三文鱼腩比起普遍嘅三文鱼, 鱼油更盛, 鱼香更浓, 经火灸烧过之后, 滋味程度系几何级咁上升! 而鳗鱼系小弟最为喜欢嘅鱼类, 沾上酱油嘅鳗鱼经火炙后, 滋味没法挡!去得食放题,
去得食放题, 点少得炸物同烧物。天妇罗固然出色, 但系都唔及金薯丝虾有特色, 金黄色嘅炸虾, 大大只, 已经够吸引, 再用薯丝包住, 外层脆卜卜, 内里啖啖肉, 相信唔系度度有得食!
而烧物黎讲, 个人相当之喜欢盐烧鸡中翼, 肉质嫩滑, 充满肉汁, 外皮香脆, 吃起来香口惹味!
系食甜品之前, 都试左几款肉类, 特别要推介嘅系薄烧牛肉卷同埋羊扒。选用左非常优质嘅肥牛, 嫩滑无比, 而牛肉卷内有健康嘅芦笋, 就算多吃几件都唔会怕肥腻。羊扒值得推介嘅原因系完全食唔出有膻味, 系适量嘅香草作调味之下, 可以令大家豪气大吃几口。

最后, 我地以餐厅无限量供应嘅雀巢雪糕作结。每人埋单都只系大概二百蚊左右, 以旺区黎讲, 价格的确相宜。
2015-12-07