2012-06-30
拎住张SOGO嘅$100现金券,买唔到咩衫裤鞋袜,就不如去佢个祟光超市里面个美食广场食咗佢算咯。因为撞正祟光啲折扣日,祟光超市逼满人,排队俾钱嘅更大排长龙,搞到个美食广场感觉更挤拥。所以,都无乜心情逐间逐间食店慢慢睇、慢慢研究食咩好,只系随意拣来「秀吉」。$100揸手,自不然食尽佢。除4款便当,主打食物仲有日式烧饼、奄列炒面、𫠒鱼烧。先拣一款最贵嘅便当「鳗鱼炸鸡肉丼」,加多一份「烧饼炒面八爪鱼球」,要多两个大判烧拎走当下午茶,应该差唔多近$100,点知依日折扣日,连食店都有九折,所以,可以叫多罐Zero可乐!鳗鱼炸鸡肉丼 $52便当一共有4款:鳗鱼炸鸡肉 $52、杂锦烧饼 $45、杂锦鸡串炒面 $38同猪颈肉炒面 $38,每款都配绿茶一杯,图文并茂之余,有晒实物模型做参考,而出嚟个便当跟个样板又唔差得远㖞。讲番个便当,首先就系几足秤,无论饭呀,𩠌呀,都堆得满满,可谓份量十足。便当有齐鳗鱼、炸鸡粒、炸鸡捧、香肠、蟹柳、炸豆腐、辣泡菜同野菜,阵容鼎盛。不过味道就不过不失,除鳗鱼食落油润甘香之外(可惜只有两件仔),其他𩠌料就比较平庸,属快餐级质素。烧饼炒面八爪鱼球 $36日式烧饼、奄列炒面、
日式烧饼、奄列炒面、八爪鱼球有多款指定配搭,共有6款A-F,唔算贵都系$25-$36。我哋又系拣个最贵嘅,有齐烧饼、炒面、八爪鱼球。
味道有红豆、吉士或鸳鸯,外卖咗两个拎走,所以每款一个。因为拎返屋企当下午茶食,所以食嘅时间已经系事隔都两、三个钟头之后嘅事,始终无新鲜热辣即食咁好,但烧饼外层依然好松软,无论红豆或吉士,都落得唔手软,薄薄外皮内里填满馅料。味道方面,红豆稍胜吉士,红豆味道较为清甜;吉士则蛋香不强,亦因为摊冻咗变得无咁滑。