2019-01-12
圣诞佳节期间心情系特别容易放纵,食完又食,特别系甜品更加系不能拒绝。所以今日去咗尖沙咀嘅呢间甜品铺大吃特吃。两个人分别各自叫咗两款甜品,所以总共有四款:心太软、焦糖炖蛋、窝夫伴雪糕、朱古力芭菲!另外见可能会太甜而口渴,我认为叫一壶茉莉花茶系最适合不过,除咗可以暖暖胃,又可以中和下口里面嘅甜味,一壶够两个人饮,饮完仲可以Re-fill,十分推荐。最先到嘅甜品系丝丝入心嘅心太软,需要大赞一下的确系制作得唔错,用叉切开朱古力蛋糕时,质感外层带脆但入口松化味道香浓,加上流心嘅黑朱古力浆,整体又唔会甜得过份,再配上一啖冰冻嘅雪糕,实在令人非常满足!可以话系最近食过嘅心太软之中,论口感至味道做到最好嘅一间。但唯一美中不足系个摆碟太花巧,饼干牢牢痴住系杯面,除咗食唔到块饼之余,流心朱古力快速流入杯内,用叉滗起杯内嘅雪糕都系十分狼狈,有点弄巧成拙。其次焦糖炖蛋都相当不俗,即叫即烧,香脆嘅焦糖糖衣,配上软滑嘅炖蛋,面头一少撮云尼拿奶油,整体十分温和。蛋味香浓而甜度适中,多食都唔觉漏,真系百吃不厌。接住嘅魔鬼朱古力芭菲,可以话系犹如其名,卖相非常甜美,但糖量真系超级邪恶。皆因芭菲里面除咗有朱古力蛋糕、朱古
接住嘅魔鬼朱古力芭菲,可以话系犹如其名,卖相非常甜美,但糖量真系超级邪恶。皆因芭菲里面除咗有朱古力蛋糕、朱古力可可米、麦堤莎、朱古力雪糕、云尼拿软雪糕、阿华田布甸,仲有好多朱古力浆。虽然魔鬼,但芭菲往往拥有一份魔力,令人忍唔住要柯打一试。当然味道系以上你能想像得到嘅零食味道大集结,但我认为背后真正尝到嘅系完满咗儿时对芭菲憧憬想一试嘅成就,以及获得过份甜度嘅满足感。
最后一款,香蕉金莎朱古力窝夫伴雪糕,呢款甜品都令我极为深刻,不单只系佢嘅尺寸大份量多,窝夫本身口感做到外脆内软,食入口感到意外,又做得几好。若只有朱古力酱实在太单调,因此香蕉、榛子、雪糕等等配料,令到成件事更多样化。香蕉果香,榛子口感,冻雪糕带来嘅温度变化。整体味道到厨势手势,都非常唔错,会想再安哥嘅甜品。
总结,店内 甜品整体唔算太大份,但两个人食四款甜品确实系有点多,我谂大概三款应该刚刚好。至于甜品味道方面,整体几款都不错,颇有水准,因此呢间位于尖沙咀嘅甜品店绝对值得一试!