2020-03-16
今日去咗喺大围嘅Gill’er石烧扒专门店,新开张冇耐但已经系当区人气食店。 咁嘅市道都仲要等位,真系好旺场呀!餐厅门口有自动售票机,拣啱想食嘅扒就入钱买票俾店员就可以入座。呢度以半自助形式用餐,可以无限添加沙律、汤同饭。沙律系【蔬菜沙律】,有椰菜、生菜、粟米、青瓜、番茄仔等,沙律酱料自己落。汤系【牛尾汤】,熬足九个钟㗎,好好饮,我饮咗三碗~食完个扒再饮多一碗添!【白饭】亦系任装,想冇咁斋可以落拌饭素。【美国黑安格斯肉眼400g $218】牛扒系放喺一块超高温烧到㷫嘅热石板上面,出嚟𠮶阵系一成熟。 店员教路,先每边煎30秒,然后就切开按自己喜好调校生熟度。 黑安格斯肉眼脂肪丰富,煎𠮶阵啲油流出嚟,香味四溢。 切第一件放入口,油香肉香迸发,好邪恶但好鬼正。 块扒又大块又厚,大满足!另一份系【风干熟成(28日)美国带骨肉眼280g $338】,相比黑安格斯肉眼脂肪冇咁丰富,但肉味就更浓郁,各有千秋。 呢款就适合蘸酱汁,酱汁都系自助,有芥末、烧汁、黑椒汁等等,我觉得呢度嘅黑椒汁特别好味,不妨一试。石烧嘅好处就系自己钟意几熟就几熟,甚至一块扒自己由生试到熟都得,加上啲扒都几高质,会再嚟嘅~
呢度以半自助形式用餐,可以无限添加沙律、汤同饭。
【白饭】亦系任装,想冇咁斋可以落拌饭素。