2023-03-26 921 浏览
今日嚟到大围新开嘅日式居酒屋 - 木子居酒屋,店内嘅装潢以木系为主,座位除咗有吧枱同同榻榻米之外,仲有用晒啤酒箱做枱脚嘅餐枱,而墙身摆满清酒做装饰,入到嚟真系好似去咗日本,啱晒一大班人嚟倾计聚会呀!我哋坐定定之后,就开始扫 QR code 点菜啦~餐牌上面都有好多唔同嘅选择,沙律、小食、剌身、寿司同串烧等等,每样都好想试试呀。蕃茄同沙律菜清新爽口,加上胡麻酱,浓滑又香口,令我哋胃口大开。因为鱼干系以味醂腌制,带有少少甘甜嘅味道,配埋沙律酱,送酒一流呀~即系海胆、吞拿鱼腩蓉、帆立贝剌身,食落口感软绵绵,唔单止有海胆同帆立贝嘅鲜甜味仲有香滑嘅吞拿鱼腩蓉 。蟹钳嘅肉质鲜甜,仲好结实同饱满架!鸡颈肉嘅肉质比起其他部位更鲜嫩,仲有丰富嘅肉汁。豚肉中间包住啲豆苗,配上埋酱汁烧得好香,食落爽口juicy,呢个配搭唔错~青椒仔上面加咗木鱼丝,食起嚟有微甜同爽脆嘅质感。材料虽然只有温泉蛋、紫菜、木鱼丝同炸天妇罗脆脆,但系简单得嚟又好味,浸咗汤嘅天妇罗脆脆依然香脆香口,荞麦面仲好弹牙㖭!
胡麻豆腐蕃茄沙律
味醂鱼干
木子号大渔伴帆立贝
松精选叶蟹钳
蟹钳嘅肉质鲜甜,仲好结实同饱满架!
汁烧鸡颈肉
鸡颈肉嘅肉质比起其他部位更鲜嫩,仲有丰富嘅肉汁。
日本青椒仔
青椒仔上面加咗木鱼丝,食起嚟有微甜同爽脆嘅质感。
福冈冻荞麦面
胡麻豆腐蕃茄沙律