2021-10-25
猪手工房喺我想去咗好耐嘅餐厅,适逢星期日姪仔嚟我哋屋企玩,二话不说就订枱食晚餐了!晚餐订咗八点,餐厅喺工厦,近大围火车站,行五、六分钟路就到。之前餐厅亦俾咗贴士话边度搭电梯,所以揾起嚟一啲都冇难度。可能喺星期日嘅关系,我哋到嘅时候有一班人走,之后成间餐厅就只有我哋一台人。点餐工作俾啲后生嘅做,我同老公就喺负责食嘢同埋单。后生仔就系钟意食香口嘢,嗌咗一碟法式薯条配黑松露酱。老实讲啲薯条冇乜特别,但系配咗黑松露酱就觉得系好味咗,我个人嚟讲就唔会推介佢。其实话就系德国餐厅,不过佢啲餐牌有少少得意,因为竟然有辣子系列。加上啲侍应系讲普通话的,应该系大陆人开嘅餐厅,所以才有劲辣鱿鱼须呢个小食。我个人因为钟意食辣,所以就觉得啱晒我心水,可惜侄仔食唔到辣,只系食咗细细条鱿鱼须仔就嗌顶唔顺喇😅!下一碟又系香口嘢,酥炸墨鱼骨。虽然系卜卜脆,但系我食唔出有墨鱼骨嘅味道,反而觉得同酥炸鸡软骨咁上下。香肠拼盘系主菜之一,德国人钟意食香肠系出晒名嘅。拼盘上有四、五种唔同嘅香肠,坦白讲我对香肠冇乜认识,亦冇要求。总体来讲,我比较钟意食牛肉肠,另外有一啲比较谂嘅香肠我就觉得麻麻哋喇。咸猪手令人有惊喜。叫得做招牌菜就
咸猪手令人有惊喜。叫得做招牌菜就一定有番咁上下,𠮶猪皮脆卜卜,口感一流,啲肉亦都好入味,唔算太咸,我大力推介呢个菜式。
牛油鸡翼系妹妹想食的。坦白讲,平平无奇,个人觉得系最唔好食嘅一道小食。
好耐冇食pizza 喇。呢个金沙软壳蟹pizza听起来好得意,食落去亦都出乎意料嘅好味。佢系厚身pizza,亦都系我哋钟意食嘅一款。下次再嚟呢间餐厅仲会食佢哋其他嘅手作Pizza。
最后上嘅系炸椰汁流心球。虽然佢喺餐牌上系一个小食,但系把它当为甜点亦都无妨,因为佢真系甜的。呢个流心球食落口感烟烟韧韧,椰汁味浓厚,完全系妹妹𠮶杯茶。
临走时注意到门口旁边有个古老留声机,唔知系唔系真嘅。讲真𠮶句,呢间餐厅啲布置虽然系舒适,但系亦都有少少不中不西。有样嘢唔记得讲,就系呢间餐厅净系收现金,所以大家如果要来呢度食嘢就要记得预先㩒定啲钱先喇!