围方开咗都一段时间,但就好少去𠮶度食饭,今次放工同旧同事食饭,就黎咗围方食韩烧(◍ ´꒳` ◍)̣̩⋆̩*̣̩⋆̩【 宫 • 雅宴 】 $𝟕𝟖𝟖/𝗽𝗽𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿ᵕ̈ 九节板𝗕𝗮𝗿𝗯𝗲𝗰𝘂𝗲 𝗜𝘁𝗲𝗺𝘀ᵕ̈ 巨大牛小排ᵕ̈ 和牛外裙肉ᵕ̈ 严选腹胸肉ᵕ̈ 薄切牛舌ᵕ̈ 八爪鱼ᵕ̈ 芝士白菌𝗞𝗼𝗿𝗲𝗮𝗻 𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲ᵕ̈ 传统年糕汤ᵕ̈ 半半炸鸡𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀ᵕ̈ 柚子柠檬梳打ᵕ̈ 青瓜青柠梳打前菜𠮶九节板真系第一次食,原来佢系传统既韩国宫廷料理黎,要「捞起」之后先是得,食落酸酸甜甜,系个几开胃既冷面~呢个𝘀𝗲𝘁既韩烧有几款唔同既肉,个人就比较钟意和牛外裙肉同埋严选腹胸肉!! 和牛外裙肉既纹理呈雪花纹,食落油脂都几丰富,严选腹胸肉就系牛味较重,两款肉都好唔错ヽ(´∀`●)ノ 跟住仲有块巨大牛小排,薄薄地但系烧到出黎就最重油脂感,两个人𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲食就啱啱好(´ސު`) 主食有炸鸡同年糕汤~炸鸡都几嫩滑,我就钟意甜辣味多啲,不过份量真系太多,食完一轮烧肉之后已经唔系好食得落,年糕汤就有啲似海带汤机味,简单既调味都已经足够,系个几解腻暖胃既主食~因为要食烧肉,所以两杯野饮都拣咗偏清新既,特别系一青瓜青柠梳打🍋‍🟩好解腻!

̣̩⋆̩*̣̩⋆̩
【 宫 • 雅宴 】 $𝟕𝟖𝟖/𝗽𝗽