2021-10-17 321 浏览
大围尼间好汤好面闻名已久,但每次嚟都大排长龙,令人却步。难得今晚清闲,加上经过时人唔多,于是就决定排队食面喇。阿仔今次系第二次嚟,佢介绍我食好头好尾,可惜轮到我时已经卖晒,所以我就要咗碗海龙皇汤,阿仔嗌咗黑口黑面。老实讲,我碗海龙皇汤的汤底喺浓郁嘅,亦都好好饮,但系并唔系我在香港饮到最好嘅虾汤底,加上啲面碌得有少少唔够熟(真系有啲生硬,碌多20秒会好啲),所以整体上有少少失望。当然,食到后来啲面喺好咗,因为巳经熟透,但系第一印象巳经喺ruin 咗。碗海龙皇有只饱满生蚝、墨鱼滑、两只非常新鲜弹牙嘅大虾,餐厅仲俾埋手套方便剥虾壳, 非常为客人著想。阿仔碗黑口黑面因为有墨鱼汁,所以餐廰俾咗件「口水巾」,算系贴心。黑口黑面主要有鱿鱼及墨鱼,我试咗一羹汤, 味道好,但系唔系我杯茶,下次嚟都应该唔会嗌佢。因为系米芝莲餐厅,所以预咗系贵。虽然今日嘅经验唔系话太好,但系都会回头,继续试佢哋其他的汤面。

海龙皇汤

黑口黑面