2022-12-15
呢几日天气都好冻❄️🌦️最岩就系围炉取暖🥳所以我地几个朋友仔就揾左呢间大围616烧肉酒场,去食餐好既取取暖🔥🔥提一提揸车去既朋友仔要早少少去,你都知大围几难泊车架啦,早啲去等返个靓表位👍如果唔系就要泊停车场架啦。而我地今日好Lucky咁等5分钟就有个靓靓表位🫶仲要过8点免费泊车👏👏正正子。呢间烧肉酒场既装修颇日系🎎🏮🎐🎏天花有好多樱花🌸都可以作为一个打卡点;座位有分卡位同普通枱,我地事先预约所以安排左卡位🥳宜家去食仲有餐厅赠送甜品添😍😍我地今次叫左10👐样野1.野菌蟹肉茶碗蒸 $28一望到碗茶碗蒸既第一感觉就系好多瑶柱😍好香既瑶柱味😋沟埋D蟹肉同蟹籽,口感好好👍蛋好足料,好滑。个个都中意食👏2.A5三角肉刺身 $128系香港第一次食A5和牛刺身🤩🤩一碟共有6块。食落去既感觉同食鱼生差唔多😂肉质柔软,牛味几重😋同埋有好香既牛油味。食左3块刺身,就将另外3块轻轻烧下再食,睇下咩感觉😂😂经过烧完之后,成旧牛好似再升华左甘😍口感好爽好香好食🤤整体感觉系$128有6块真系好抵👍3.澳洲和牛牛肋条(汁烧) $108呢款牛肋条好厚肉🤩肉味浓郁。Size好似成条油炸鬼咁长😂店员预先切左D纹理,等我地容易D
我地今次叫左10👐样野
1.野菌蟹肉茶碗蒸 $28
2.A5三角肉刺身 $128
3.澳洲和牛牛肋条(汁烧) $108
呢款牛肋条好厚肉🤩肉味浓郁。Size好似成条油炸鬼咁长😂店员预先切左D纹理,等我地容易D烧👏当然烧到差唔多都系要自己再剪细粒D。然后再配上生菜、烧好既灯笼椒,简直绝配🤤🤤
4.黑毛和牛特选牛小排 (盐烧) $188
呢D咁靓既雪花纹,日本人称之为「霜降」😋肉中的油花分布均匀,口感柔嫩,入口即化,油而不腻🤤🤤呢款可以完全唔洗点味,就系要食佢既原汁原味😎你一定会爱上☝️果然系日本国宝级既和牛!真系越食越想去日本。
5.黑毛和牛友三角肉 $168
友三角系属于牛腿既三角位🔺系比较多油花既稀有部位😍而且牛味十分浓郁,口感鲜嫩😋配返少少岩盐,再食埋啖饭,简直就perfect🤤
6.澳洲和牛牛腹肉(汁烧) $108
呢个部位大家都叫佢做「牛五花」😂因为呢个部位既纤维跟筋膜都比较多,牛肉既纹理相对比较粗,但又因为有肉与肉之间夹住D油脂🤩所以有好浓厚既牛味,但又唔会好嚡😋系好食嘅。
7.烧鸟盛合 $98
呢款烧鸟盛合有3️⃣款,分别有鸡颈肉、鸡肾、鸡髀肉。呢个盛合完全出乎我既意料之外🤩🤩🤩仲要只系$98,真系好抵食👍鸡颈肉真系好爽口🤤好好食,好中意食!下次黎一定要再叫返呢款盛合🫶
8.黑豚腩西京烧 $88
呢款猪肥瘦分明,比例刚刚好😍唔会太多油脂而令我地觉得油腻🥳不过如果想更加Fresh,都可以包生菜一齐食👍
9.狮子王饭卷 $88
本身我见到个名既时候,我觉得好得意同埋唔明点解叫狮子王🤣但系一上菜,我当堂明白晒👍因为鳗鱼上面有劲多木鱼糠系度跳舞😂真系好似狮子王D头发咁,好有创意呀🫶鳗鱼好香,系薄切鳗鱼。而鳗鱼面上既酱汁、沙律酱、木鱼糠系超级夹🥳
10.自家制冰话梅小番茄 $48
我食第一粒既时候,双眼发光🤩好想走去问厨师呢味野点整🤣因为真系好中我口味👍我本身就好中意食咸咸湿湿、酸酸甜甜既食物🙈有睇开我写既野都知,而呢款正正就系两样野Mix埋一齐,真系好好好好好正呀🤤🤤我餐前食左一粒,专登留一粒食晒D肉肉先食😂系劲劲劲Fresh,真系出奇好味!
呢餐真系好满足😋肚仔胀卜卜咁走🥰4个人连加一服务费$1185🥳抵!