2022-04-17
大坑餐厅愈开愈多,普遍以居酒屋同烧肉为主。之前赶得到停晚市前嚟到 「睿和牛烧肉」,个人认为烧肉都系夜晚食会特别好味,如果唔系全身烧肉味周围走!而临近晚市重开系时间出下 post 介绍吓😅 私稳度算高,转角位唔算太难揾,因为同姐妹店「睿居酒屋」相连,点烧肉时如果啱心水亦都可以点埋寿司同和食等。➽ 前菜 - 点咗 鳕鱼鱼干 、渍枝豆,加多个冻日本高糖蕃茄配柚子汁,皆为佐酒小食,非常开胃,配返杯冰冻 Sake 真系人生一大乐事。➽ 再嚟 军舰 & 寿司三贯盛合: 刺身有 牡丹虾、带子、海胆;寿司有 三文鱼籽、中拖罗蓉、蟹膏蟹肉,整体都算几好食 😋,食材系新鲜嘅,中拖罗蓉脂肪高,鱼油脂特别甘香,系系列当中个人比较喜欢之一!➽ 到烧肉环节, 一个精选和牛黑豚肉盛合可以解决我嘅选择困难症,嚟自鹿儿岛嘅和牛,色泽偏红润,肉质几鲜嫰。脂肪分布平均就基本野,当然散叫有散叫嘅满足,而盛合好处系一次过可以食几个唔同位置,有和牛三角嫩肉 // 和牛嫩肋眼上盖 // 和牛牛排肉 // 黑豚上五花腩 // 黑豚肉眼 // 厚切牛舌。和牛牛脂咁丰富,用嚟佐饭真系唔错,仲会减少油腻感👍🏻!
和牛牛脂咁丰富,用嚟佐饭真系唔错,仲会减少油腻感👍🏻!