2020-10-24
💐猪妹的大日子即将来临,熊妹一早攞咗假同猫妹,宾佬去到大坑的《2nd Draft》食个生日饭庆祝一番。🎉📌《2nd Draft》系一间主打手工啤酒的中西混合菜餐厅,手工啤酒🍺有好多款,有清新爽口味、重麦味、重啤酒花香味等等,花多眼乱拣唔到?店员话仲可以试味添。📌食物款式都唔少有前菜🧆、小食🥡、主菜🍖、意粉🍝同三文治🥪,主打的系中式同西式嘅混合,所以每款菜式都比较独特,系非传统嘅烹调方法。手工啤酒(中),$67猫妹拣的系Si L Dan,熊妹就拣左KUPZZY,都系重花味嘅手工啤酒🍻,花果味几重,好易入口,少咗啤酒嘅苦涩味,很不错喔!大坑薯条,$78📌宾佬一早嚟到,点左个大坑薯条咬住先。呢款大坑薯条🍟系幼身嘅,炸得好脆口,又有冧身的,成碟薯条都铺满孜然粉🧂,味道好特别好可口,比起普通就咁洒上盐粉再点茄汁嘅传统薯条系别有一番风味,系要入到黎大坑先有得食,被冠上「大坑薯条」的称号真系实至名归,唔错!炸鸡块,$128📌熊妹想点多款小食,见到呢个炸鸡块系配上南乳酱,感觉好似好吸引。哗!一份都有7、8件,鸡块🐥炸得金黄酥脆,外皮炸粉好少,内里嘅鸡肉好嫩滑,完全锁住肉汁同油脂,一啖咬落去又唔会觉得好
📌宾佬一早嚟到,点左个大坑薯条咬住先。
哗!一份都有7、8件,鸡块🐥炸得金黄酥脆,外皮炸粉好少,内里嘅鸡肉好嫩滑,完全锁住肉汁同油脂,一啖咬落去又唔会觉得好油腻。
点上南乳酱,令到西式嘅鸡块有中式嘅味道,非常特别。
📌小心!有一只花蟹🦀盯着你看!
用上上海粗面,再捞上牛油酱同蛋黄同一堆手拆花蟹肉丝,仲淋上少少黑醋,系以中式嘅粗面用西式嘅方法烹调,呢款又中又西嘅食法系好特别,不过熊妹唔太懂得欣赏,因为上海粗面用捞汁嘅方法嚟食感觉有点奇怪,始终唔系意粉𠮶种有咬口的质感就会超出左对食物嘅预期,做中西混合菜其实要比较小心,味道同口感唔夹嘅话就会出事。
呢款美国牛柳真系不得了,外皮煎到脆脆嘅,内里牛肉3成半生熟,超级粉嫩软腍,带点点血水,就咁食已经好有牛味🐮,旁边的酸椰菜又可以清新一下口腔味蕾,三爬两夹,好快就清光了成碟牛。
又一新颖的中西混合菜,中式嘅腐乳酱代替原本嘅芝士忌廉汁,配合西式的卡邦尼意粉做法,保留着西式卡邦尼嘅温泉蛋🥚、烟肉粒🥓同洋葱粒🧅,腐乳酱味道唔算太浓,同意粉配料都好夹,所以呢款混合菜系成功嘅!👏🏻
📌总括黎讲,系一间环境气氛都好轻松的餐厅,有酒,有小食,有空间,系值得放工放假来chill下休闲一下的地方。
📌最后,猪妹,生日快乐🎊!