2019-04-14 411 浏览
呢间位于大坑嘅八寸,距离天后地铁站大概10分钟嘅步行路程,位置于僻静嘅横街, 花点时间就可以揾到。首先梗系点返个食身热身先啦,刺身包括金目雕,池鱼,黑鯥,拖罗,帆立贝等等,拖罗同帆立贝当然就比较常食啲,其他鱼刺身就当然系睇时令先有得食啦。总括嚟讲刺身都好新鲜,每一款鱼都有自己唔同嘅鲜味同质感,而一向唔系好钟意食鱼嘅我同女朋友都觉得不俗。第二道前菜以鲭鱼、梅子、生葵积、味噌混合而成,出奇地配合; 梅子嘅微酸,山葵嘅辛辣,味噌嘅浓郁,配合鲭鱼嘅鲜味,再加上紫菜嘅脆口,绝对系一个开胃嘅前菜。海之幸 - 𩠌如其名,食晒海里面令人最幸福嘅美食,有海胆、吞拿鱼鱼蓉葱花、三文鱼子,配上带子手卷,将海里面所有嘅鲜甜美食一次过带到桌面上,四个人三扒两拨就将佢清空左啦。鲔颊肉唐扬 - 其实识食鱼嘅人都知道有几个部位系特别嫩滑好味,就好似系面珠登,同埋鱼鲛位。难得呢度有炸吞拿鱼面珠登肉食,当然要试吓啦。微脆嘅外皮,包住嫩滑嘅面珠登,再配合少少萝卜蓉食,一次过食晒脆、鲜、清,又系食到一旧接一旧咁食,停唔到口。八寸鹅肝 - 呢度嘅鹅肝做法很特别,先腌后蒸再煎,内冻外脆,鹅肝嘅油分唔会好似出边香煎咁油分偏重,相反

八寸鹅肝 - 呢度嘅鹅肝做法很特别,先腌后蒸再煎,内冻外脆,鹅肝嘅油分唔会好似出边香煎咁油分偏重,相反呢淡淡的鹅肝香味更为特别。

樱虾汤 - 用生嘅牡丹虾,再淋上热辣辣嘅龙虾汤,就做出呢味樱虾汤。思想不到一只刺身牡丹虾畀热辣辣嘅浓汤闷熟之后都可以咁鲜甜,再加上浓郁嘅龙虾汤,为今晚呢一餐晚饭画上完美嘅句号。