2024-07-16 145 浏览
朋友揸开车,谂住去食饭,于是决定揸车去大坑睇吓有咩好食。喺附近揾车位泊车见到有间月居酒屋门面唔错,于是入去试吓。入到去餐厅就送上汁煮枝豆,平时都要另外叫,呢个系送俾我哋食,非常有诚意。叫咗唔同野食试吓,前菜方面我哋叫咗日本高糖度蕃茄,盐焗银杏,烤鳕鱼干及真鲷配Wasabi渍物。蕃茄好似生果咁甜非常开胃,盐焗银杏软糯, 咸香十足, 非常送酒,另外真鲷配上Wasabi渍物,口味清香鲜甜。另外亦试咗寿司拼盘10贯,火炙寿司3贯及叶血引和带子刺身。叶血引平时好少日本餐厅有入货,新鲜质感爽口弹牙,好香鱼味。寿司拼盘用上日本海鲜「左口鱼 鲷鱼 牡丹虾 赤贝 大拖罗 中拖罗 赤身 沙甸鱼 梳子鱼 日本海胆」食材高级,鲜甜无比。 火炙寿司亦有日本和牛左口鱼边及大拖罗,油香满满,十分推荐。另外亦试咗几款烧物煮物,包括烧牛肋肉,盐烧白鳝,月见鸡肉棒,烧鸡翼,姜汁煮广岛蚝。师傅串烧功力十足,外皮香脆唔会过火,将肉汁锁死。最后仲叫咗个天妇罗杂锦拼盘,份量十足,炸衣唔会过厚。餐厅非常适合三五知己坐埋一齐摸住酒杯底倾偈食饭,大家去开大坑千祈唔好错过。