2024-08-11 171 浏览
大坑小店 來一晚日本之旅 🇯🇵 故意避開平時旺場的Friday night選了星期一的晚上來到了這個小隱處好好的享受這晚 •喜歡店員不過份打擾你又具熱情的態度總是默默在一旁 你有需要時立即幫你處理溫馨小店•前菜來了微暖的枝豆 $28 味道中上,簡單一道的開胃菜,是與很久不見的友人打開序幕的前菜•薄切刺身 $168🐟來到日本之夜,刺身是少不免的 [ 推 ] 名稱雖叫薄切刺身,但這薄切也未免太出色了好食的左口魚刺身,魚油豐滿,一塊一口,在旁更有wasabi+蔥 (店家自調的)Wasabi的濃辣味有啖啖柚子汁味,和左口魚相當Match~ 開胃菜來說太出色了很快便吃清光這碟•雜錦壽司拼盤(八貫) $388 🍣 再來是mixed sushi set [ 推 ] 一上枱看上去每塊壽司都脹卜卜大大件色澤新鮮,和友人mix著吃,喜歡刺身比飯大!每塊刺身吃入口都是新鮮爽口的!! 以小店來說是十分有驚喜的 每款都十分好食,新鮮啖啖肉,想encore但又想試其他的菜式🤣•左口魚肉 🐟 剛食過十分新鮮的左口魚刺身,到這碟火炙過的左口魚肉,魚肉十分鮮嫩,魚油更明顯! 滿口鮮味•汁煮蝦🦐 $118 賣相吸引,
大坑小店

總是默默在一旁
你有需要時立即幫你處理
溫馨小店

前菜來了微暖的枝豆 $28
味道中上,簡單一道的開胃菜,
是與很久不見的友人打開序幕的前菜

枝豆

薄切刺身 $168🐟
來到日本之夜,刺身是少不免的 [ 推 ]
名稱雖叫薄切刺身,但這薄切也未免太出色了
好食的左口魚刺身,魚油豐滿,
一塊一口,在旁更有wasabi+蔥 (店家自調的)
開胃菜來說太出色了

很快便吃清光這碟

薄切刺身

雜錦壽司拼盤(八貫) $388 🍣
再來是mixed sushi set [ 推 ]
一上枱看上去每塊壽司都脹卜卜大大件色澤新鮮,
和友人mix著吃,喜歡刺身比飯大!
每塊刺身吃入口都是新鮮爽口的!!
以小店來說是十分有驚喜的

每款都十分好食,新鮮啖啖肉,
想encore但又想試其他的菜式🤣
雜錦壽司拼盤(八貫)

左口魚肉 🐟
剛食過十分新鮮的左口魚刺身
到這碟火炙過的左口魚肉,
魚肉十分鮮嫩,魚油更明顯!
滿口鮮味

汁煮蝦🦐 $118
賣相吸引,大蝦色澤通透
凍食的一碟菜,
每口味道都十分濃郁!
推介!

鱈魚魚干 $68 🐟
我是鱈魚魚干的粉絲
味道正常發揮 😛
鱈魚魚干

鮟鱇魚干 $168
好像是第一次吃這種魚
聽朋友說才知道鮟鱇魚比其他魚的魚肝脂肪含量高,所以吃下去每口都有細滑柔嫩的質感
口感有點像吃鵝肝
只不過味道帶魚鮮味
頗有新鮮感,不錯

鮟鱇魚乾

香酥川海老 [ 推 ] $88
由店家recommend 便試了

是將小海老炸得酥脆
根本是下酒恩物呀!!
一口一海老
一大口一大口過癮!
炸的程度剛好,keep到香脆口感,
若多人share會更好 ~
香酥川海老

牛舌串燒 $68
每次居酒屋必點的, 是最考店家功夫的菜式
而這家pass了!

牛舌是偏厚身 但燒得一點也不老
也不會像香口膠般
要襯熱食,喜歡店家慷慨的一大塊檸檬!
提鮮

牛舌串燒

黑豚腩肉串燒 $58
相比下來 這個便失色了🙈
果然是沒對比沒傷害呀
不是不好吃 便是沒有驚喜感
不過不失(要求高了)
喜歡重肉的朋友要試了
黑豚腩肉串燒

黑椒燒赤雞 [ 推 ] $168 🐔
很飽也很想試店家大推的名物
想不到一來便是半隻雞的份量 (嚇)
香氣四溢 ~

原來是半隻雞的份量!!!
店家先將雞燒了,再加上自家的醬汁,
有胡麻醬及黑椒汁,感覺更像fusion 菜
連皮也是薄薄的一點也不heavy
肉是嫩嫩juicy的
早知一早留quota給這個菜呀!

黑椒燒赤雞

因為當天朋友有揸車,便沒有飲酒了🙈
下次來要飲到夠!
絕對會encore的一間餐廳

As usual menu for ref:
枝豆
薄切刺身
雜錦壽司拼盤(八貫)
鱈魚魚干
鮟鱇魚乾
香酥川海老
牛舌串燒
黑豚腩肉串燒
黑椒燒赤雞
2024-09-05 0 浏览
今日黎到朋友介紹既居酒屋🏮,未入去已經比門口既和風裝修吸引,打卡影左幾張相🤭一坐低店員就上左碟暖暖既枝豆開胃,同埋講解今日有咩推介. 叫左幾款食物,當中我最推介係鵝肝多士鵝肝上有金箔點綴,好高級丫,而且食落一d都唔漏,睇得又食得,燒雞翼亦都係我既至愛,每次食親串燒都係必叫清酒煮蜆,滿滿既一大煲,每隻蜆都漲卜卜,好鮮味總括食物質素高,食材新鮮,食得出店家係有心經營,係菜式上落了不少心思,店員都好有禮貌,會take care 每枱食客,今餐超滿意,已經約定朋友下次黎試下個厨師發板
鵝肝上有金箔點綴,好高級丫,而且食落一d都唔漏,睇得又食得
,燒雞翼亦都係我既至愛,每次食親串燒都係必叫

清酒煮蜆,滿滿既一大煲,每隻蜆都漲卜卜,好鮮味

2024-08-29 61 浏览
今日專登過嚟同朋友食生日飯,非常有驚喜,三個人食咗好多野,性價比高,朋友都好滿意,食物好新鮮好好味😋海膽和羊架各具特色,前者以其新鮮的海味和滑嫩的口感為賣點,後者則以其豐富的風味和肉質受到喜愛。這兩種美食在不同的文化和料理中都有獨特的地位,無論是作為主菜或是配菜,都能讓人享受到極致的美味。
海膽同羊架
羊架
2024-08-28
用餐时段
庆祝纪念
生日
海膽同羊架
羊架
大坑出名多好嘢食,今次跟朋友嚟月居酒屋,真係要推介俾大家前菜枝豆,鹹鹹地好開胃;鱈魚乾燒到脆卜卜,佐酒一流拖羅、中拖羅、赤身、帶子、八爪魚同赤背刺身,好新鮮好鮮甜,擺盤精美,特別想讚拖羅,入口即溶嘅口感;赤身同八爪魚清甜爽脆石垣貝好特別,師傅會幫手啪返正佢,極新鮮,口感爽脆;梭子魚同煙熏鰹魚都好特別,好少喺其他地方食到,調味一流;蒜整成漬物嘅方,重口味好惹味海膽壽司,大大啖海膽又濃又香,冇得輸;真鯛勁新鮮,薄切口感一流;高糖蕃茄喺第二度亦好少見,清新開胃串燒黑豚豬香味濃;鵝肝多士口感豐富,多士脆卜卜,鵝肝好綿密,加埋芝麻勁香口鹽燒白鱔係我大愛,無得彈;免治雞肉扒同串燒雞心雞肝炸紫蘇葉都好特別,免治雞肉扒燉蛋同醬油汁,味道同口感好有層次;串燒雞心炸紫蘇葉味道出奇地襯酥炸池魚,炸得香脆得嚟唔怕乾身;白酒煮蜆酒味香醇,湯底加埋蜆嘅鮮味,清新香甜,蜆又大隻又新鮮,份量十足月居酒屋裝修同佈置都令人覺得好似喺日本一樣,餐具都有濃厚嘅日本風,食物擺盤又靚,味道一流,性價比極高餐牌提供嘅選擇極多,有齊日文中文同英文,基本上點咩都好好食,期待下次再嚟試更多唔同嘅嘢
大坑出名多好嘢食,今次跟朋友嚟月居酒屋,真係要推介俾大家

前菜枝豆,鹹鹹地好開胃;鱈魚乾燒到脆卜卜,佐酒一流

完全係日本居酒屋的感覺😌Foodie朋友仔話佢居企附近嘅居酒屋「月居酒屋」推出咗Omakase,一位只需$788,今晚就約埋朋友仔去食返餐好😆店家位於大坑,門外同入口位置已經充滿日本氣色,由兩位師傅負責烹調,所有食物都係用心出品👍🏻先付(三品)汁煮蝦|土佐啫喱配蟹肉|冬瓜配麵豉醬汁煮蝦每隻蝦頭都有橙紅色結實嘅蝦膏,蝦肉爽口彈牙,醬汁味道甜甜地非常入味,每一隻蝦都食到鮮甜濃郁嘅味道土佐啫喱配蟹肉上面加上金箔同海藻,入口酸酸咪咪,其後蟹肉嘅鮮味就會充斥口腔,令味道層次更加提升冬瓜嘅清甜配上鹹香嘅麵豉醬,咬落充滿汁水,最適合夏日炎炎嘅前菜刺身(五品)梳子魚|牡丹蝦|煙燻鰹魚|中拖羅|大拖羅|水八爪梳子魚經炙魚後,入口充港魚油香牡丹蝦甜糯鮮味,係我嘅最愛煙燻鰹魚魚味濃郁,肉質緊致中拖羅大拖羅當然係夠晒肥美,入口即溶水八爪嘅吸盤位置脆卜卜有咬口,爪身嘅位置口感煙煙韌韌,多重口感享受一品料理凍湯以豌豆溶製成凍湯,口感幼滑creamy,裡面加虎蝦、海膽同溫泉蛋,飲嘅時候將溫泉蛋篤穿,等蛋汁與湯底互相融洽,再加上鮮甜嘅海膽同蝦肉,令人回味無窮天婦羅沙錐魚|日本青椒仔|番薯|南瓜師傅將沙錐魚起骨,扭成麻

先付(三品)
汁煮蝦|土佐啫喱配蟹肉|冬瓜配麵豉醬

刺身(五品)
梳子魚|牡丹蝦|煙燻鰹魚|中拖羅|大拖羅|水八爪
梳子魚經炙魚後,入口充港魚油香
牡丹蝦甜糯鮮味,係我嘅最愛
煙燻鰹魚魚味濃郁,肉質緊致
中拖羅大拖羅當然係夠晒肥美,入口即溶

一品料理
凍湯

天婦羅
沙錐魚|日本青椒仔|番薯|南瓜
師傅將沙錐魚起骨,扭成麻花形狀再製成天婦羅,魚肉嫩滑無比,配上梅醬酸酸甜甜更能突顯魚嘅鮮味👍🏻炸粉亦都夠薄身,酥脆香口

和牛
大愛🤩日本和牛中間呈粉紅色,肉味濃郁入口即溶,旁邊配上日本南杏,口感煙煙韌韌,出色而高質嘅一道菜式

食事
雞白湯烏冬
推介👍🏻👍🏻🉐🉐我同朋友仔都大讚,師傅將闊身嘅白布烏冬捲起穿成一串,食嘅時候放入濃稠嘅雞湯之中,金黃色嘅雞湯味道鮮甜,每一片烏冬都掛滿湯汁,一啖滑入口👍🏻

大蜆湯
💯 100分👍🏻絕對唔係普通嘅蜆湯,每粒蜆肉肥美飽滿,大大粒,一口咬落會爆汁,湯底加入蔥花更香更清甜,再加上蜆肉嘅鮮味,恍如置身日本的感覺😌

甜品
最後食埋日本蜜瓜,超級滿足嘅一餐😋

📍月居酒屋 (大坑)
大坑安庶庇街6號地舖

人均消費:$788
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-07-29 154 浏览
鄰近大坑地段,一間極具日式風情的高級居酒屋靜悄悄地矗立在街角。穿過小橋流水既景致,踏入店內,便彷彿置身於日本繁華城市既一角。店內設計別具巧思,有日式元素,營造出一種悠閒與舒適既氛圍。值得一提既係,這裡既服務人員無一例外都非常親切同周到。從踏入店門既一刻起,他們就熱情迎接每一位顧客,仔細介紹菜單並解答任何疑問。即使係繁忙晚餐時段,他們依然保持著高度既耐心同專業,確保每位顧客都能享受到貼心周到既服務。而今晚既晚餐,絕對係一場味蕾盛宴。作為前菜,我們首先品嘗左燒沙甸魚干。淡淡既煙燻味與海鮮既鮮甜完美融合,開啟了今晚既味蕾之旅。接著係汁煮蝦同八角魚刺身,前者蝦肉肥厚多汁,後者魚肉鮮嫩滑溜,兩款前菜都令人讚嘆不已。接下來既主菜更是精彩絕倫。我們先嘗試左中吞拿魚腩壽司,魚肉厚實鮮美。再來係帶子壽司同水八爪魚壽司,兩款壽司食材皆係新鮮優質,每一口都能感受到食材本身既美味。除此之外,我們還品嘗天黑豚腩肉、雞軟骨和免治雞肉棒等多款精心燒烤串燒料理。黑豚肉肥而不膩,軟嫩多汁;雞軟骨則充滿彈牙口感,而免治雞肉棒更是鮮嫩多汁,無一不讓人難忘。

店內設計別具巧思,有日式元素,營造出一種悠閒與舒適既氛圍。

2024-07-27 182 浏览
大坑一間隱世日式居酒屋開業半年,餐廳佈置令你置身日本本土,有各式小食、串燒、刺身、燒物同和食等,雖然係小店款式及刺身多樣性,服務仲好細心,建議先預約訂枱🙂前菜汁煮枝豆🫛用醬油製過作涼拌菜式,一碟都唔夠喉😆汁煮蝦涼拌新鮮大頭蝦,微微香辣深海池魚刺身薄切池魚上加上柚子汁,味道清新,肉質富有彈性,加上自家製wasabi另一番風味季節性刺身厚切鰹魚微微煙燻風味,帶出魚肉本身香味,係我至愛特上壽司十貫壽司擺盤由淡口至濃味排列,有真鯛、池魚、油金魚、牡丹蝦、帶子、赤貝、大拖羅、赤身、梭子魚、日本海膽,食材新鮮,赤貝唔腥口感爽脆,第一次品嚐梭子魚魚肉油份較少,肉質清爽,有少許煙燻味串燒燒白鱔燒至外皮香脆,富豐富蛋白質雞胸軟骨其軟骨具有彈牙嘅口感,咀嚼時發出輕微嘅嘎吱聲黑豚腩肉外表肥美霜降較勻,燒起來口感依然柔嫩,一咬落肉汁滿滿免治雞肉棒雞胸軟骨較軟,做出來質感富層次,配上香濃蛋漿更添細滑 清酒煮蜆以清酒入饌製作,不但可品嚐蜆嘅鮮味,更多一份酒香帶微甜🎈月居酒屋🎈大坑安庶庇街6號地鋪

前菜
汁煮枝豆🫛
用醬油製過作涼拌菜式,一碟都唔夠喉😆
汁煮蝦
涼拌新鮮大頭蝦,微微香辣
深海池魚刺身
季節性刺身
厚切鰹魚微微煙燻風味,帶出魚肉本身香味,係我至愛
特上壽司十貫

串燒
燒白鱔燒至外皮香脆,富豐富蛋白質
雞胸軟骨其軟骨具有彈牙嘅口感,咀嚼時發出輕微嘅嘎吱聲

免治雞肉棒
雞胸軟骨較軟,做出來質感富層次,配上香濃蛋漿更添細滑

清酒煮蜆
以清酒入饌製作,不但可品嚐蜆嘅鮮味,更多一份酒香帶微甜

🎈月居酒屋🎈
大坑安庶庇街6號地鋪
<月居酒屋>🔸 陽光廚師的浪漫 🌹大坑街角高質居酒屋🔸 8-courses 廚師發辦都係$788 + 10%想搵個無限時嘅地方傾心事,朋友仔帶我去位置於大坑嘅<月居酒屋>,有被餐廳門面的小竹林驚喜到 🎌🎋 相當日系的居酒屋🏮餐廳嘅座位唔算多,具有空間感,確實幾適合傾心事。Menu好多選擇 📜📜📜 唔想用腦嘅我地直接叫Omakase,8-courses 都係$788,圍起$100 each,其實抵!《前菜》 牛油果桃太郎蕃茄 — 輕輕鋪上淡雪鹽,番茄甜度更上一層樓 🥹 酸味被牛油果嘅脂香中和。(出色!)蟹肉水雲啫喱 — 啫喱嘅酸醋味加強蟹肉嘅鮮味,水雲有加乘作用 🌿 令人更感到開胃。大頭蝦 — 蝦肉幾彈牙本身唔算好特別,原來個精粹係在於啲「膏」 🧡🧡🧡 好似食緊Mousses一樣,口感細膩、鮮度馥郁。(嚿膏出色!)《刺身》 — 當日有五款刺身,師傅明顯地有排版同襯色。可惜餐廳燈光真係麻麻哋,影唔到俾大家睇到底個配色有幾有藝術感 🖼️ 如畫一般留白,淺粉紅色、紅、橙、收尾再一點紅,賞心悅目,難以下手。真係要食材相當新鮮先有咁色水,大頭蝦刺身眼球仍然都係亮澤的
<月居酒屋>
🔸 陽光廚師的浪漫 🌹大坑街角高質居酒屋
🔸 8-courses 廚師發辦都係$788 + 10%

《前菜》

刺身》 — 當日有五款刺身,師傅明顯地有排版同襯色。可惜餐廳燈光真係麻麻哋,影唔到俾大家睇到底個配色有幾有藝術感 🖼️ 如畫一般留白,淺粉紅色、紅、橙、收尾再一點紅,賞心悅目,難以下手。真係要食材相當新鮮先有咁色水,大頭蝦刺身眼球仍然都係亮澤的 👀

《天婦羅雜錦》 — 堅揪!綁到成條辮仔嘅沙錐魚!除左外觀驚嘆之外,食物嘅水準都相當有料,天婦羅皮唔會厚糴糴,咬破薄脆嘅外皮,軟滑嘅質感,又係出色!

《明太子赤雞卷》— 赤肉公雞包住明太子餡料,淨係睇外觀都知道佢嫩滑Juicy 🤩🤩🤩 食落確實如此,選材使用黃油雞!OK, I buy you!!! 肥美質感使人,垂涎欲滴 🤤

《焦脆乳鴿髀》 — 食到呢度,其實我已經飽左 🤰🏻🤰🏻🤰🏻 外脆內軟嘅口感,成隻髀咁齒好過癮。

《月見和牛丼》 — 🐮和牛同🍳日本蛋,聽落就知Perfect match!!!不過硬係要雞蛋裏挑骨頭的話,我會覺得佢洋蔥浸得唔夠透,食落仍然洋蔥之辛辣味,未至於焦糖化,呢個位有少少扣分。

《魚湯》 — 好耐好耐冇飲過一碗焫嘴嘅湯,真心會焫親條脷嗰種 🥵 食到好飽嗰陣飲碗熱湯,濃魚湯呈奶白色嘅狀態,飲落條食道好C伏 🎋🎋🎋

甜品》 — 對唔住,我好失禮咁講咗句「鯪魚肉?」 🤣🤣🤣 我想講你地你芝麻蛋糕好足料、好味唷~

我哋由7:00坐到9:30都唔無被催埋單 💯💯💯
餐廳由兩位陽光型師傅掌廚,感受到每一份食物都用心製作 🌹🌹🌹 唔知依啲係唔係叫做男人的浪漫呢?
2024-07-25 101 浏览
呢晚為咗就朋友 喺大坑食飯第一次嚟大坑 冇想像中咁遠🤣佢揀咗呢間居酒屋門面幾靚 和風設計 好有去咗日本嘅感覺7點幾已經坐滿晒 好彩有book定位前菜要咗枝豆朋友食到停唔到口 廿幾蚊份量都算大薄切深海池魚上面鋪滿蔥花 加埋柚子醋wasabi食落唔會蓋過池魚嘅鮮味 反而提升咗魚香七味燒魟魚翅第一次咁樣食魚翅 好新奇炸得香脆 入面少少煙韌 加埋沙律醬食好開胃冰頭甘醋漬即係三文魚頭軟骨 近魚鰓位置 同樣係薄切咬落去好爽脆 係以前好少食到嘅口感漬得好鮮甜加埋菠蘿、青瓜嘅甜味 好好食👍🏻中拖羅、真鯛刺身真鯛色澤通透 食落好鮮甜 中拖羅夠厚身 顏色好靚 壽司 軍艦三貫海膽勁鮮甜、海水味濃 喺個口腔湧晒出嚟咁蟹肉好鮮甜吞拿魚綿密 勁厚勁多 大半舊都係吞拿魚蓉另外叫咗左口魚油脂好濃 食落去喺口融化 好香好好食😋再叫咗幾樣熟食蕃茄洋蔥炒蜆都幾大碟 加咗非常多料去炒蕃茄、洋蔥、菇、煙肉 炒得好香蜆全部都大大隻 食落好鮮味魚餅煎得好香 顏色勁靚入面魚肉夠彈牙再要咗幾串串燒 雞皮非常香脆 唔油膩雞翼燒得啱啱好 鎖住到入面肉汁必點免治雞肉棒!加埋生雞蛋食一流肉質夠結實 唔會一夾開就散雞肉又夠嫩滑
呢晚為咗就朋友 喺大坑食飯

即係三文魚頭軟骨
近魚鰓位置 同樣係薄切
咬落去好爽脆 係以前好少食到嘅口感
漬得好鮮甜
加埋菠蘿、青瓜嘅甜味 好好食👍🏻

中拖羅、真鯛刺身
真鯛色澤通透 食落好鮮甜
中拖羅夠厚身 顏色好靚

壽司 軍艦三貫
海膽勁鮮甜、海水味濃 喺個口腔湧晒出嚟咁
蟹肉好鮮甜
吞拿魚綿密 勁厚勁多 大半舊都係吞拿魚蓉
另外叫咗左口魚
油脂好濃 食落去喺口融化 好香好好食😋

再叫咗幾樣熟食
蕃茄洋蔥炒蜆
都幾大碟 加咗非常多料去炒
蕃茄、洋蔥、菇、煙肉 炒得好香
蜆全部都大大隻 食落好鮮味

必點免治雞肉棒!加埋生雞蛋食一流
肉質夠結實 唔會一夾開就散
雞肉又夠嫩滑
2024-07-19 137 浏览
7月我大哂, 又係食生日飯嘅好日子, 好朋友揀左間位於大坑安庶庇街有串燒、刺身為主的居酒屋,餐廳私隱度高,是聚餐的好地方.餐廳裝修得好有日本居酒屋Feel. 面積不大, 約有4-5張4人枱, 另設有吧枱. 我地7點入座, 好快已高朋滿座. 前菜: 汁煮枝豆, 口感嫩滑, 清脆爽口, 前菜一流, 份量超多.金雕魚薄切刺身 - 金雕魚刺身呈淡粉紅色, 鮮甜細膩, 肉質緊實彈牙燒沙甸魚苗幹 - 魚苗幹經過烘烤,外表呈金黃色, 帶有燒烤的焦香, 好似食緊薯片, 送酒不二之選. 鹽燒日本銀杏 - 銀杏果實入口即化, 略帶回甘味道赤貝刺身 - 質非常結實, 有彈性, 咬起來有清脆口感梭子魚刺身 – 充滿清新的海洋甜味 口感非常爽滑。深海池魚刺身 - 肉質富有彈性, 有爽滑的口感, 脂肪分佈均勻, 三款刺身中, 我最鍾意呢款.火炙左口魚邊壽司- 左口魚肉表面有焦香味道, 魚油份量充足, 滲滿整個口腔, 魚油香氣喺口腔內徘徊, 精彩.安康魚肝 - 細膩綿密, 入口即溶, 比鵝肝味道淡一點, 但更細滑可口. 雞翼, 雞腎, 雞肝串燒 - 雞腎最好食, 嫩滑多汁, 帶有濃濃的雞腎味道.免治雞肉棒 -散發出

鹽燒日本銀杏 - 銀杏果實入口即化, 略帶回甘味道

赤貝刺身 - 質非常結實, 有彈性, 咬起來有清脆口感

梭子魚刺身 – 充滿清新的海洋甜味 口感非常爽滑。

深海池魚刺身 - 肉質富有彈性, 有爽滑的口感,
脂肪分佈均勻, 三款刺身中, 我最鍾意呢款.

免治雞肉棒 -散發出純正濃鬱的雞肉香氣, 有口重有一粒粒口感, 有點似雞軟骨口感, 配上香濃蛋漿, 更加濃鬱醇厚細滑。

蟹肉可樂餅 - 外層酥脆金黃的外皮,, 外脆內軟, 香滑可口.

鮑魚天婦羅 - 鮑魚肉質鮮嫩彈牙, 香甜鮮美, 外酥內軟真的感動味蕾

最後一讚係店員好有禮貌, 每一度菜式都有詳細講解, 臨走前特意多謝佢地為我地帶黎一頓非常滿足嘅生日飯.

2024-07-18 147 浏览
本身都知道大坑好多好嘢食,估唔到搵到一間隱世居酒屋,晚市仲有廚師發板可以嗌,可以一次過食晒唔同類型嘅菜式~-前菜-啫喱配爽口魷魚、豆腐配蟹肉蟹膏、蕃茄配牛油果首先前菜有三度,全部都好refresh,完全打開晒胃口,準備好迎接後續嘅菜式。-刺身5品-牡丹蝦 - 新鮮鮮甜赤貝 - 爽口彈牙梭子魚 - 火炙咗層皮 食落肥美葉血引 - 第一次食呢款魚 食落個皮有煙韌嘅感覺 魚味清新大拖羅 - 超肥美-天婦羅-南瓜、蕃薯、青椒仔、海膽都係食都差唔多,廚師先開始整下一道菜,所以上菜嗰陣係新鮮炸起。食落脆口,唔會太厚粉會takeover咗本身食材薑汁煎廣島蠔比較創新嘅一款,隻蠔幾肥美,煎完出嚟都保持到juicy明太子雞卷 配銀杏建議一口食哂成個,令到佢嘅配搭一次過咁喺個口腔內爆發。出奇地夾,雖然佢係雞卷,但食落有好多個種層次。和牛飯 配蛋黃簡單粗暴嘅菜式,上面係用咗幾塊和牛鋪面,仲有個蛋,係最Classic嘅菜式雞湯配蝦肉雲吞啱啱煲起,熱辣辣,香味四溢。芝麻豆腐mouse cake芝麻味都幾濃,食到豆腐嗰陣滑嘅感覺

-前菜-
啫喱配爽口魷魚、豆腐配蟹肉蟹膏、蕃茄配牛油果

-刺身5品-
牡丹蝦 - 新鮮鮮甜
赤貝 - 爽口彈牙
梭子魚 - 火炙咗層皮 食落肥美
葉血引 - 第一次食呢款魚 食落個皮有煙韌嘅感覺 魚味清新
大拖羅 - 超肥美

-天婦羅-
南瓜、蕃薯、青椒仔、海膽

薑汁煎廣島蠔
比較創新嘅一款,隻蠔幾肥美,煎完出嚟都保持到juicy

明太子雞卷 配銀杏

和牛飯 配蛋黃

雞湯配蝦肉雲吞
啱啱煲起,熱辣辣,香味四溢。

芝麻豆腐mouse cake
芝麻味都幾濃,食到豆腐嗰陣滑嘅感覺
2024-07-16 145 浏览
朋友揸開車,諗住去食飯,於是決定揸車去大坑睇吓有咩好食。喺附近搵車位泊車見到有間月居酒屋門面唔錯,於是入去試吓。入到去餐廳就送上汁煮枝豆,平時都要另外叫,呢個係送俾我哋食,非常有誠意。叫咗唔同野食試吓,前菜方面我哋叫咗日本高糖度蕃茄,鹽焗銀杏,烤鱈魚乾及真鯛配Wasabi漬物。蕃茄好似生果咁甜非常開胃,鹽焗銀杏軟糯, 鹹香十足, 非常送酒,另外真鯛配上Wasabi漬物,口味清香鮮甜。另外亦試咗壽司拼盤10貫,火炙壽司3貫及葉血引和帶子刺身。葉血引平時好少日本餐廳有入貨,新鮮質感爽口彈牙,好香魚味。壽司拼盤用上日本海鮮「左口魚 鯛魚 牡丹蝦 赤貝 大拖羅 中拖羅 赤身 沙甸魚 梳子魚 日本海膽」食材高級,鮮甜無比。 火炙壽司亦有日本和牛左口魚邊及大拖羅,油香滿滿,十分推薦。另外亦試咗幾款燒物煮物,包括燒牛肋肉,鹽燒白鱔,月見雞肉棒,燒雞翼,薑汁煮廣島蠔。師傅串燒功力十足,外皮香脆唔會過火,將肉汁鎖死。最後仲叫咗個天婦羅雜錦拼盤,份量十足,炸衣唔會過厚。餐廳非常適合三五知己坐埋一齊摸住酒杯底傾偈食飯,大家去開大坑千祈唔好錯過。

第一次幫襯呢間小店居酒屋~入門口開始格調同埋裝修都勁有feel🥰好似真係去咗日本咁 好啱打卡環境舒適店員亦都好親切👍🏻好加分上餐速度佢都會跟你食嘢速度唔使驚一次過出 放喺度凍晒 好細心呀🥹🫶🏻chill住慢慢食都冇問題食物方面我哋兩個人去食所以係兩人份望落好似唔多咁但係食落完全食唔晒好飽🥵整體用餐體驗我比95分值得咁多人知同幫襯😤😤😤一定會再幫襯‼️推~#大坑居酒屋 #香港美食 #大坑美食 #日本菜
第一次幫襯呢間小店居酒屋~
入門口開始格調同埋裝修都勁有feel🥰
食物方面我哋兩個人去食所以係兩人份
望落好似唔多咁但係食落完全食唔晒好飽🥵
整體用餐體驗我比95分
值得咁多人知同幫襯😤😤😤
一定會再幫襯‼️推~

#大坑居酒屋 #香港美食 #大坑美食 #日本菜
左口魚薄切
鱈魚乾
刺身(梳子魚,拖羅,帶子,牡丹蝦)
串燒(黑豚腩肉)
串燒(雞翼,雞軟骨)
魷魚一夜干
薑汁煎蠔
忌廉可樂餅
明太子炒烏冬
2024-07-02
左口魚薄切
鱈魚乾
刺身(梳子魚,拖羅,帶子,牡丹蝦)
串燒(黑豚腩肉)
串燒(雞翼,雞軟骨)
魷魚一夜干
薑汁煎蠔
忌廉可樂餅
明太子炒烏冬
2024-06-04 180 浏览
五月份帶80+的老媽吃日本菜,補祝毌親節。不敢給老人家吃太多生的食物,但是當晚的刺生新鮮豐富,她很喜歡,也吃了許多,不要欺負她懵懂,其實非常精明,真的好吃才放入口!還有很少在日本餐廳見到的時令活魚,非常鮮美!我個人很喜歡在居酒屋吃烤銀杏送啤酒,這裡的銀杏已經去壳去衣,吃起非常方便,香甜而不貳,比在日本吃到的更精緻,師傅還在雜錦天婦羅上額外加銀杏天婦羅,非常體貼!店長說他們樂於按客人需要煮隱藏菜單,很想試鮮茄煮蜆,因為老媽不宜食酒份高的菜。我們還吃了鰻魚飯,啤酒,晚餐有75折,三個人才是$500+,性價比高,讚!

還有很少在日本餐廳見到的時令活魚,非常鮮美

2024-05-15
2024-06-01 145 浏览
這間居酒屋的食物真的很好吃👍🏻✨。首先是前菜,包括枝豆、生八爪魚和鱈魚魚干。從新鮮多汁的生八爪魚 🐙 到香脆可口的鱈魚魚干 🐟,每一道菜品都讓人垂涎欲滴。尤其是那道以柚子醬汁調味的生八爪魚,鮮嫩彈牙,酸甜適中 🍊,配合鱈魚魚干的酥脆爽口,非常開胃 🤤。還有鹽燒日本銀杏,外皮微鹹 🧂 ,但內裡軟滑綿密,入口留香 😋。接下來的日式刺身也同樣出色,有拖羅、池魚和金木雕,每一種魚肉都展現出最佳的質地和風味 🐟。讓我最難忘的是那塊拖羅,肉質細膩鮮嫩,沒有一絲腥味 😍。此外,還有火炙三貫,包括和牛、左口魚和大拖羅,在保留各自特點的同時,又相互輝映,層次感十足 🍴。再加上一份火炙梭子魚,烹調恰到好處,柔嫩爽脆並存 🐟。除此之外,熟食也是一大亮點。吉列薯仔牛肉配洋梅醬,酥脆的表皮下是鮮嫩多汁的牛肉 🥩,再搭配甜酸可口的洋梅醬,東西合璧的口味別具特色 🍔。還有各式串燒及天婦羅,每一根都恰到好處的火候,讓食材的美味得到淋漓盡致的展現 🍢。總的來說,這家居酒屋在選材、烹飪工藝和味道搭配上都做得非常出色 👌,給人帶來了一次難忘的日式料理體驗 😍。

2024-05-30
用餐时段