2024-05-29
作为牛控嘅小编,由三年前已经听过呢间位于天后嘅Steak Omakase🥩,奈何试咗几个月餐厅放位出黎都book唔到,唯有放弃咗🤷🏻♀️直到上年年底,偶然醒起呢间steak house,一试之下,又真系book到🤟🏻🥳👧🏻:YEAH✌🏻▪️Steak Tasting Set▪️ $680/ person🔸麻辣牛肉芝士挞🔸微微麻辣、口感湿润软绵,新奇嘅配搭,几好味~🔹樱花虾沙律🔹(可refill)樱花虾+parma ham+胡麻柚子酱+车厘茄+🥬=🥗,樱花虾提咗唔少鲜,平淡嘅沙律多咗啲色彩😚🔸茼蒿汤配蒜蓉包🔸(可refill)我哋真系估唔到系咩汤,因为平时唔钟意食茼蒿🫣出奇地冇难闻嘅味道,就咁正正常常菜汤,几唔错😗蒜蓉包好多蒜蓉,好香口好好食😋🔹薯条 (可refill)、烤粟米粒、牛油烤白蘑菇🔹薯条酱一食落去真系不得了,好似食紧成只烧鹅咁,跟住staff介绍返,原来真系将烧鹅blend成酱😱🔸Steak Tasting Platter🔸➰南非和牛Blade: 油脂较少依然软嫰,总体肉味较淡➰纽西兰草饲牛Rib Eye: 中间嘅部分,食得出嘅草清香,牛味偏淡,唔会腻嘅味道➰Rib Eye +
👧🏻:YEAH✌🏻
🔸麻辣牛肉芝士挞🔸
微微麻辣、口感湿润软绵,新奇嘅配搭,几好味~
🔹樱花虾沙律🔹(可refill)
🔸茼蒿汤配蒜蓉包🔸(可refill)
🔹薯条 (可refill)、烤粟米粒、牛油烤白蘑菇🔹
🔸Steak Tasting Platter🔸
➰南非和牛Blade: 油脂较少依然软嫰,总体肉味较淡
➰Rib Eye + Blade:中间带筋分隔开Rib Eye同Blade,两边有不同口感肉香,特别香浓,脂感重,比较钟意重牛味嘅部位
🔹甜品-New York Cheese Cake🔹
舔脷指数:7/10😄
💭有趣嘅体验,可一试~见其他blogger讲免开瓶费,有兴趣可问下店家:)
Pheromone - Steak House
@pheromonesteakhouse
😋大坑莲花宫西街1-9号地舖
follow❤️ @hkfoodtaster 接收更多美食玩乐资讯😬