2021-02-16 781 浏览
大埔一向都算系一个美食集中地区,但系今日行到去富善街市𠮶边有啲肚饿,𠮶头又唔系好熟路,咁见到有间平平哋嘅粉面档就谂住入去以下图就算,负面睇落去就系做街坊生意,出边都有一两人排队,但周围又好似冇乜嘢食,咁就照排咁见佢都系写手打牛丸墨丸𠮶啲,本身谂住间间都系咁写,我老婆就嗌左碗墨丸牛丸双丸面,咁我就稳阵啲嗌返碗牛腩捞粗,牛腩面你都见到卖相唔错,肥瘦适中,个碱水面十分出色,面爽弹牙冇碱水味,估唔到呢啲小店都做到呢个水准,我老婆碗墨丸牛丸就真系不得了,我相信香港同价位或者高一级都唔会系佢嘅对手,墨丸足料爽口弹牙,牛丸多汁味浓,我对牛丸嘅要求都好高,绝对系同潮州牛丸同一个水平,俾起而家𠮶啲咩和牛牛丸高一两个层次,肯定系自家制,真系竹蔗嘅价钱烧鹅嘅味道,之后忍唔住试埋佢个净云吞同鱼皮,云吞虾多足料,鱼皮脆香,浸落啲汤度仲有𠮶种渣渣声,超治愈,临走发现原来有得pack装买走,仲有啲猪手同牛筋腩,最后都系先买咗墨丸同牛丸,呢间绝对系返啅系列
鱼皮脆香,浸落啲汤度仲有𠮶种渣渣声,超治愈,
  • 牛丸
  • 墨丸