2024-11-15
听朋友讲大埔有间好好嘅中菜餐厅,今日终于有机会入大埔,咁就一于约埋朋友嚟试吓啦。泰国樱桃鸭/文兴叉烧皇真系令人一试难忘。泰国樱桃鸭外皮烤得金黄香脆,内里肉质鲜嫩多汁,带有淡淡嘅果香味,令人每一口都充满咗惊喜。文兴叉烧皇则系经典之作,叉烧肉质嫩滑,甜而不腻,外层刷上咗蜜汁,令整道叉烧更加香甜,每一啖都系味觉嘅享受。呢道烧味双拼份量足够,适合多人分享,绝对系聚会嘅首选。是日例汤以多种新鲜食材熬制,汤底清甜,具滋补功效。每一日嘅例汤都唔同,令人每次到访都能够有新嘅惊喜。今日嘅例汤汤底浓郁,食材新鲜,具滋养效果,饮完之后令人感到温暖同满足。努力太白花雕醉鲍鱼呢道菜以花雕酒浸制鲍鱼,味道独特。鲍鱼肉质鲜甜,带有淡淡嘅酒香,同花雕酒嘅味道完美融合,每一啖都系味觉嘅享受。特色酸菜沙巴龙趸系一道口感丰富嘅菜品。龙趸鱼肉质鲜嫩,酸菜嘅酸味恰到好处,令味道更加清新。呢道菜既能够开胃,又唔会过于油腻,非常适合作为主菜享用。沙巴龙趸同酸菜嘅结合,令人每一啖都充满咗惊喜同满足。呢间餐厅又平又抵食,而且中菜非常正宗,好适合带外国朋友嚟试吓。而且同朋友或者屋企人聚会都好适合,我下次都一定会再嚟啊。
泰国樱桃鸭/文兴叉烧皇
是日例汤