2024-10-07
今日去咗大埔食好嘢,男朋友带我去咗一个神秘秘咁嘅餐厅。。。推开木门一睇,原来系一间日本餐厅omakase铁板烧食我妈家姐梗系要坐席前,先点左梅酒同埋麒麟生啤, 饮住欣赏铁板师傅嘅厨艺烟三文鱼包沙律菜泡泡系沙律汁,用黑醋打成,好似分子料理咁,酸甜甜几得意法国生蚝生蚝搭配鱼子酱,口感层次更加丰富,增添生蚝嘅海鲜风味黑松露扇贝扇贝弹牙,配上黑松露和牛油香味,十分美味烧石斑迷你石斑尾,一人分量,适合雀仔胃,石班皮煎得香脆,都算唔错招牌鹅肝多士鹅肝非常厚,外层酥脆金黄 ,内里软软嫩嫩👍今次配上柠檬蛋白摩丝, 清新嘅柠檬平衡返鹅肝嘅油腻感😍和牛薄烧薄薄嘅和牛加上大量葱花和蒜,烧香后卷成和牛卷,咬落油花满泻,渗出浓浓嘅香葱味😉鲍鱼面豉汤鲍鱼食落几烟韧,仲有淡淡炭烧味炒饭黑松露香葱鸡蛋炒饭, 厨师知道我哋庆祝周年纪念, 好贴心系铁板上面整咗心心箭💖好有仪式感啊吉士烧饼作为结尾嘅一个甜品,心心划花碟加蜡烛,仲熄晒灯,奏起浪漫嘅First Love💖💖净系呢个仪式感都甜入心🌸
烟三文鱼包沙律菜
泡泡系沙律汁,用黑醋打成,好似分子料理咁,酸甜甜几得意
法国生蚝
生蚝搭配鱼子酱,口感层次更加丰富,增添生蚝嘅海鲜风味
黑松露扇贝
扇贝弹牙,配上黑松露和牛油香味,十分美味
烧石斑
迷你石斑尾,一人分量,适合雀仔胃,石班皮煎得香脆,都算唔错
招牌鹅肝多士
和牛薄烧
鲍鱼面豉汤
鲍鱼食落几烟韧,仲有淡淡炭烧味
炒饭
吉士烧饼