2023-09-14 411 浏览
白味噌帆立贝意大利阔条面前前后后都去过呢间餐厅几次,唔肯定呢款系咪周末限定,有时候Menu未必会揾到呢款菜式,所以今日见到即刻叫黎试一试。第一样不得不赞佢嘅面粉,咬落去有弹性,口感很OK。所选用嘅饭立贝有鲜味, 而味噌味道亦都啱啱好,食落个感觉唔会好重味,对比Menu入边嘅蕃茄酱意大利粉或者黑松露味嘅意粉,呢款阔条意大利面个味偏向清新,有时出街食嘢食开太浓味想食返淡少少,呢款系一个唔错嘅选择。冻柠蜜每个套餐都会配嘢饮,例如有姜母茶同冻柠蜜,而呢杯冻柠蜜一啲都唔Hea,柠檬唔多唔少,三片啱啱好,唔会令到杯嘢太酸,而且仲有一片薄荷香叶调吓味。虽然系柠蜜,但系就有啲酸中带甜嘅感觉,非常好饮。黑松露薯条选用粗身嘅薯条,虽然个筒好似好细,但系份量其实都唔少,$30嚟讲,性价比唔错。我觉得薯条好食嘅一个关键就系够脆,如果上菜果阵已经摊冻咗就会变淋,冇晒口感,但同时又唔可以炸得太尽,搞到咬落去完全感受唔到薯粉。而呢个黑松露薯条炸嘅火候就啱啱好,咬落去脆身,配合味道好浓郁嘅黑松露酱,正!不过如果唔要酱就咁食薯条,其实味道都已经非常唔错。最后都想讲吓呢间餐厅嘅环境,周末嘅下午茶时间唔算特别多人,灯光偏暗
白味噌帆立贝意大利阔条面

冻柠蜜

黑松露薯条

最后都想讲吓呢间餐厅嘅环境,周末嘅下午茶时间唔算特别多人,灯光偏暗比较柔和,而且餐厅餐厅入边播放一啲比较柔和嘅音乐,唔会特别抢耳觉得好嘈。如果周末想一个人轻松一下又或者同朋友仔出嚟倾吓偈食吓嘢,呢间餐厅都系一个唔错嘅地方。
2023-08-20
  • 白味噌帆立贝意大利阔条面