2024-11-13 231 浏览
今次嚟到大埔一间好有英伦风格嘅西餐厅 - ⭐️ OX Steak Lounge⭐️同屋企人食饭🥂🍽️晚餐有🌟Tasting menu $598 & ✨Set dinner $398 ,我哋两款menu 都各叫咗一份。前菜方面🥗我哋拣咗 鸡肉凯撒沙律 & 烟三文鱼沙律配蜜糖芥末酱,份量比一般前菜大份。餐汤方面🍲拣咗牛肝菌野菌忌廉汤,成个汤系直接用牛肝菌野菌打碎加少少cream ,饮落好香牛肝菌味,真材实料,好高质。最特别系配埋自家制牛骨髓牛油包🍞 个牛油🧈酿咗响牛骨髓中间 响松软面包搽上好香嘅牛骨髓牛油,记住仲要点少少盐一齐食,我个人觉得真心几好食。主菜方面🥩Tasting menu我哋拣咗香煎鹅肝配美国封门柳(8oz), 封门柳肉质松软,唔韧,而且牛肉味极为浓郁,钟意牛味嘅一定回味无穷,side dish 除咗沙律菜之外,仲有焗牛油香草原粒蒜配埋一齐食,个蒜食落甜甜地,配块牛肉一齐食,令牛肉香味倍增。另一个menu本身我系叫🐟香煎比目鱼配柠檬牛油汁,今日厨师比咗个新煮法我拣,就系「西京烧比目鱼」,厨师推介一定要试啦,块比目鱼肉质厚身,口感松软,皮煎咗脆脆哋,份量好满足。呢度嘅甜品好有惊喜呀!

呢度嘅甜品好有惊喜呀!因为餐厅11月份新产品推出咗依排好hit 嘅 黑白大厨 [栗子🌰Tiramisu](加$48)。唔洗飞去韩国🇰🇷食,呢度就食到神还原嘅栗子Tiramisu, 栗子🌰忌廉加栗子粒,仲有谷物碎,饼干,口味层次丰富,又有麦香,栗子香,忌廉嘅奶香,🍨绝对可以媲美高级酒店的质素。

另一个甜品就拣咗经典嘅🍫比利时🇧🇪朱古力心太软 配埋士多啤梨🍓果酱 ,比利时朱古力🍫香浓,呢个甜品冇得输。

饮品🥂我哋就饮咗橙汁同冻柠茶。